Vellinge bibliotek

Språk Språk

Program på Vellinge bibliotek

Barn- och ungdomsprogram våren 2018
 

Tre bilder från biblioteken

Sagostunder

Tisdagar klockan 9.30 och 10.15. Passar barn 3-6 år.
Ibland sätt extra sagostunder in på andra veckodagar. Håll utkik i kalendariet på startsidan bibliotek.vellinge.se
Grupper förbokas på telefon 040-42 50 60, drop-in för privatpersoner.

Fullt hus!
6 och 13 februari 
Vi hälsar på Aston som hittar en sten. En alldeles blöt, kall och ensam sten han måste ta hand om. Och sen hittar han en till. Och en till. Och en till… Och så får vi träffa Knutte som är trött på mammas tjat och flyttar hemifrån. Först är det nästan för tyst, men sen brakar djuren in en efter en. Men hur många stenar och djur får egentligen plats hemma hos Aston och Knutte?

Rocka sockan 
13 och 20 mars
Människor är som strumpor – olika. Och visst blir det lite roligare då? Den 21 mars är den stora Rocka sockan-dagen som vill uppmärksamma allas lika värde. Det tycker vi är toppen och bjuder in till rocka sockan-inspirerad sagostund där vi får träffa en skruttig loppsocka samt en liten parvel som inte riktigt verkar vara som de andra i familjen. Men nog är man väl minst lika älskvärd ändå! Ps. Ta gärna på dig ett par omaka strumpor om du vill! 

Prinsar och prinsessor
10 och 17 april
I april bjuder vi in alla Vellinges små prinsar och prinsessor till en riktigt kunglig sagostund! Det blir en gestaltning av en klassisk saga samt en saga där vi får möta lite modernare prinsar och prinsessor. Om du vill får du gärna komma lite tidigare eller stanna kvar efteråt och pyssla dig en tjusig krona!

Räknesagor    
24 april och 8 maj
Räkna är alltid kul! Speciellt när man får räkna med Silver, Dolanga och de andra vilda hästarna i ett riktigt kompis-äventyr! Och så får vi träffa Jonatan som har tre ögon. Eller, nej, nu sa jag fel. Han har två. Men Jonatan har tre näsor. Eller nej, nu sa jag fel. Han har bara en. Men finns det inget som är tre? 

 

Pixel Art! Pärlplattetisdagar på Vellinge bibliotek

Tisdagar februari-april klockan 16.00-19.00 kan du skapa pixel art på biblioteket. Pärla dina favoritfigurer till ett kul konstverk, en nyckelring eller varför inte hjälpa oss att dekorera i biblioteket. Vi plockar också fram våra spelkonsoler med Nintendo-klassiker – ge dig ut på retro-äventyr med Mario, Yoshi och Donkey Kong. Ta med kompisarna eller familjen, eller kom själv och träffa andra på plats! Mys, musik och mumsigt fika till självkostnadspris utlovas. Premiär 6 februari, avslutning 24 april.

 

Sportlov

Måndag 19 februari klockan 10.30. Sagoakuten- en teaterföreställning med Lilla Vilda Teatern
Sagosystrarna rycker ut med sina gyllene vagnar fullastade med äventyr. Teaterföreställning som innehåller sagor som binds samman kring kärlek och vänskap. Ålder 5-8 år. Entré 40 kr. Förköp på Kulturcentralen.nu. Resterande biljetter säljs på plats innan föreställning. Arr: Kulturverksamheten i Vellinge kommun. 

Tisdag 20 februari klockan 13.00-17.00. Vi sår och odlar tidigt
Naturpedagogen Maria Lindberg dukar upp en buffé av fröpåsar, jord och enkla krukor. Tillsammans sår vi ekologiskt och närodlat med enkla tips! Från liten till stor - var ni än bor. Föranmälan: 040 42 50 60. Pyssel på temat odling finns framme tisdag-fredag hela sportlovsveckan, detta behöver inte föranmälas.

Tisdag 20 februari klockan 16.00-19.00. Pixel Art! Pärlplattetisdag
Kom och pärla! Varje tisdag feb-apr kan du skapa pixel art på Vellinge bibliotek. Pärla dina favoritfigurer till ett kul konstverk, en nyckelring eller hjälp oss att dekorera i biblioteket. Vi plockar också fram våra spelkonsoler med Nintendo-klassiker – ge dig ut på retro-äventyr med Mario, Yoshi och Donkey Kong. Ta med kompisarna eller familjen, eller kom själv och träffa andra på plats! Mys, musik och mumsigt fika till självkostnadspris utlovas.

Onsdag 21 februari klockan 9.30 och 10.15. Minibio
Filmvisning för de minsta, från 3 år. Vi visar "Jaguaren" av Ulf Stark, baserad på den prisbelönta boken med samma namn. När Elmer ska gå och lägga sig förvandlas han till en jaguar. Han ger sig ut i staden och är med om många äventyr i natten! Ca 25 min. Grupper förbokas på tfn 42 50 60, ingen föranmälan för privatpersoner.

Torsdag 21 februari klockan 13.00. Bio på bibblan
Vi visar "Ponyo på klippan vid havet" av Hayao Miyazaki. Pojken Sosuke hittar en dag guldfisken Ponyo. Men Ponyo är ingen vanlig fisk, utan dottern till havskungen och havsgudinnan. Ponyo bestämmer sig för att bli människa och använder ett av faderns magiska elixir för att påbörja förvandlingen. Samtidigt utlöser hon farliga krafter som hotar hela samhället. Kom och se ett hyllat mästerverk, löst baserat på H.C. Andersens "Den lilla sjöjungfrun" i japansk anime-tappning. Och du - glöm inte popcornen! Från 7 år.

 

--------------------------------------------------------------------

 

Måndag 5 mars klockan 10.00-16.00. Minimys
Förskolan stängd? Biblioteket öppet! Välkommen att pyssla, spela spel, pussla, klä ut dig, läsa och leka. Fiket är öppet till klockan 15.00.

Lördag 10 mars klockan 12.00-15.00. Kulturdagen med allsång och mello-pyssel
Ladda inför Mello-finalen på Kulturdagen! Kom och pyssla din egen maracas och sjung med i allsång!
12.00 Gör din egen mello-maracas
12.45 Allsång
13.30-14.15 Pop up-konsert

Fredag 16 mars klockan 9.00-14.00. Minimys
Förskolan stängd? Biblioteket öppet! Välkommen att pyssla, spela spel, pussla, klä ut dig, läsa och leka. Fiket är öppet.

Måndag 19 mars klockan 10.00-16.00. Minimys
Förskolan stängd? Biblioteket öppet! Välkommen att pyssla, spela spel, pussla, klä ut dig, läsa och leka. Fiket är öppet till klockan 15.00.

 

Påsklov

Måndag 26 mars klockan 13.00. Bio på bibblan
Filmvisning från 7 år. Titta in på bibblan eller webben någon vecka före om du vill veta vilken film. Och du, glöm inte popcornen!

Tisdag 27 mars klockan 10.00. Minibio
Filmvisning för de minsta. Från 2 år. Förbokning för förskolegrupper tfn 040-42 50 60, övriga drop-in. 

Tisdag 27 mars klockan 14.00-17.00. Påsklovspyssel
Droppa in på eftermiddagsmys och dekorera ditt eget påskägg som påskharen inte kan motstå proppa fullt med påskgodis!

Tisdag 27 mars klockan 16.00-19.00. Pixel Art! Pärlplattetisdag
Kom och pärla! Varje tisdag feb-apr kan du skapa pixel art på Vellinge bibliotek. Pärla dina favoritfigurer till ett kul konstverk, en nyckelring eller hjälp oss att dekorera i biblioteket. Vi plockar också fram våra spelkonsoler med Nintendo-klassiker – ge dig ut på retro-äventyr med Mario, Yoshi och Donkey Kong. Ta med kompisarna eller familjen, eller kom själv och träffa andra på plats! Mys, musik och mumsigt fika till självkostnadspris utlovas. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Fredag 15 juni. Sommarbokenkickoff på biblioteken
Sommarlovet är här och det är äntligen dags för Sommarboken! Titta in på ditt bibliotek så får du veta mer!

 

 

Vuxenprogram våren 2018

 

Tre bilder från biblioteken

Onsdagar kl. 13.00-14.00. Språkcafé
17 januari - 30 maj, inte 21 februari och 28 mars.
Lär känna nya människor och träna på att tala svenska.
Under träffarna fikar vi och samtalar om livets alla vardagliga situationer.
Arrangör: Vellinge lärcenter
Kontakt: Michael Glantz

 

Lördag 27 januari klockan 12.00. Antikviteter i moden miljö
Karin Laserow gjorde succé förra gången. Denna gång lägger Karin Laserow helt tonvikten på hur vi kan blanda gammalt och nytt. En ny fartfylld resa i antikviteternas värld. Entré: 100 kr inkl. fastlagsbulle och kaffe/te. Biljetter bokas och köps på Vellinge bibliotek 040-42 50 60. Arr: Bokstödet

Lördag 3 februari klockan 11.00-14.00
Försäljning av utgallrade böcker startar. Försäljningen håller på till och med 16 februari.

Lördag 17 februari klockan 12.00. Stjärnorna på Kronprinsen
Christer Borg, erfaren nöjesjournalist, tar oss till Malmös klassiska nöjesestrad Kronprinsen 1961-91. Aktuell med boken Alla var där! Unika bilder och musikinslag. Entré 100 kr inkl. kaka och kaffe/te. Biljetter bokas och köps på Vellinge bibliotek 040-42 50 60. Arr: Bokstödet.

Torsdag 1 mars klockan 15.00-16.00. Lär känna din surfplatta
Du får enkla tips samt information om e-böcker, ljudböcker och PressReader.

Tisdag 6 mars klockan 15.00-16.00. Lär känna din surfplatta
Du får enkla tips samt information om e-böcker, ljudböcker och PressReader. 

Tisdag 6 mars klockan 16.00-18.00. Juristjour
Gratis juridisk rådgivning för privatpersoner och företag av jur.kand. Camilla J. Lindberg. 
Max 15 min per hushåll. Kölappar delas ut från klockan 15.00.

Tisdag 6 mars klockan 18.00. Konflikternas tid: 1917 till kalla kriget
Anders Reisnert, stadsantikvarie i Malmö, berättar initierat och visar bilder om en omvälvande period i Malmös och Sveriges historia. Entré 100 kr inkl. ostbulle och kaffe/te. Biljetter bokas och köps på Vellinge bibliotek, 040-42 50 60. Arr: Bokstödet.

Lördag 10 mars klockan 12.00-14.30. Kulturdagen med allsång och mello-pyssel på Vellinge bibliotek 
Ladda inför Mello-finalen på Kulturdagen! Kom och pyssla din egen maracas och sjung med i allsång! Vi utlovar även pop-up-musik i bibblan. Pyssel och pop-up-musik hela dagen, tid för allsång annonseras på bibliotek.vellinge.se. Arr: Kulturskolan och Vellinge bibliotek

Tisdag 27 mars klockan 18.00. Kvinnor på Söderslätt. Kvinnor som gjort avtryck
Viia Delvéus och Siv Heurlin från kvinnonätverket FemNet, berättar om kreativa, drivande och företagsamma Söderslättskvinnor. Presentation i ord och bild från deras aktuella bok Kvinnor på Söderslätt. Entré 100 kr inkl. kaka och kaffe/te. Biljetter bokas och köps på Vellinge bibliotek, 040-42 50 60. Arr: Bokstödet.

Torsdag 5 april klockan 15.00-16.00. Herrestorp en boplats under 6000 år
Kjell-Åke Holmgren, Vellinge fotoklubb och rådgivare i kommunen och arkeolog Kristian Brink, utgrävningsledare visar bilder och berättar om Herrestorps utgrävningar och kopplar ihop det med de bostäder som nu ska byggas. Arr: Vellinge fotoklubb och Vellinge bibliotek

Måndag 9 april klockan 14.30. Lästips Daisy-böcker
Bibliotekarier från kommunens bibliotek boktipsar för dig som har svårt att läsa en vanlig bok. Vi bjuder på kaffe och kaka. Plats: Almgårdens restaurang. Arr: Almgården och Vellinge bibliotek

Tisdag 10 april klockan 16.00-18.00. Internet för nybörjare del 1
Kurs med genomgång och övningar. Du lär dig grunderna i att söka och hitta på Internet. Föranmälan på 040-42 50 60. Begränsat antal deltagare. Du kan använda våra datorer eller ta med egen dator. 

Lördag 21 april klockan 11.00-14.00. Försäljning av utgallrade tidskrifter

Tisdag 24 april klockan 16.00-18.00. Internet för nybörjare del 2
Kurs med genomgång och övningar. Du lär dig grunderna i att söka och hitta på Internet. Föranmälan på 040-42 50 60. Begränsat antal deltagare. Du kan använda våra datorer eller ta med egen dator. 

Tisdag 24 april. Sång, musik och mellansnack. UPPSKJUTET TILL 13 OKTOBER
Kristian Maga, framgångsrik låtskrivare, vann Svensktoppen nästa Malmö. Kristian berättar om sin väg i musiken, nu oftast soloartist med egen musik. Entré 100 kr inkl. korv och öl/vatten. Biljetter bokas och säljs på Vellinge bibliotek, 040-42 50 60. Arr: Bokstödet.

Torsdag 26 april klockan 15.00. Vårens bästa läsning
Bibliotekarierna på Vellinge bibliotek tipsar om nya bra böcker och biblioteket bjuder på fika.

Tisdag 3 maj klockan 17.30-18.30 Bokcirkel: Höstdåd av Anders de la Motte
Inför författarbesöket 8 maj träffas vi och samtalar om boken Höstdåd. Fika serveras. 

Torsdag 8 maj klockan 16.00-18.00. Juristjour
Gratis juridisk rådgivning för privatpersoner och företag av jur.kand. Camilla J. Lindberg.
Max 15 min per hushåll. Kölappar delas ut från klockan 15.00.

Tisdag 8 maj klockan 18.00. Författarcafé med Anders de la Motte,
deckarförfattare och f.d. polis. I sina senaste kriminalromaner Slutet på sommaren och Höstdåd har han förlagt fallen till Skåne där han vuxit upp. Biljetter beställs och hämtas på Vellinge bibliotek tfn 040-42 60 60 från 1 feb. Fika finns till försäljning. 

Onsdag 23 maj klockan 14.00-15.00. Vellingebor berättar: möten mellan generationer
Vi bär alla på gripande berättelser. Vellingebor, unga som gamla med olika kulturell bakgrund framför här sina berättelser. Så kom och titta och lyssna! Sundsgymnasiet, Skanörs skola och andra Vellingebor deltar. 

Skaparbibblan på Vellinge bibliotek

Är du sugen på att pyssla, skapa eller förverkliga en kreativ idé? Då kan du alltid bege dig till Vellinge bibliotek. I vårt alltid öppna guldskåp finns material och lite tips och trix. Materialen och tipsen skiftar med tiden, men färgpennor, papper och saxar finns förstås alltid.

Om du arbetar med eller är nyfiken på 3D-modellering har vi en 3D-skrivare du kan använda för att skriva ut dina modeller. Och du som varit med på Ozobot-workshop kan låna Ozoboten och fortsätta experimentera med programmering i biblioteket. 

Vi har också skapande programpunkter, se programmet. 

Har du någon idé eller önskemål på material eller programverksamhet? Tveka inte att prata med någon av bibliotekarierna! 

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se