Sök böcker, film, e-böcker etc

Den där Jonny Jonsson Johnson av Elin Lindell

Bokomslag: Den där Jonny Jonsson JohnsonJonnys föräldrar är skilda. Det är tur, tycker Jonny. Förut bråkade föräldrarna jämt, men nu när de skilt sig så har de äntligen blivit goda vänner. Jonnys skräck är att mamman och pappan ska bli ihop igen. Han oroar sig också för sitt namn. En dag i skolan får han höra att de flesta som har ett namn som slutar på Y blir kriminella. Ett tag verkar det faktiskt som att det kommer att gå rätt så illa för Jonny. Rätt som det är har han råkat sno en cykel, utan att det egentligen var meningen! Dessutom klantar han till det när han ska hjälpa sin bästa kompis Elias att fråga chans på en tjej. Ibland känner sig Jonny verkligen som en åsna…


Det här är en jätterolig och fin bok, om vardagen för en kille i mellanstadiet. Berättelsen innehåller både många pinsamma situationer och varma relationer.

Mark Wallenius, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

100 svenska dialekter av Fredrik Lindström

Bokomslag: 100 svenska dialekterDialekter är lite som musik menar Lindström, man vill lyssna! Detta populärvetenskapliga verk inkluderar därför även en ljudspelare.

Här finns också mycket att läsa. Man kan fördjupa sig i olika språkmelodier och vokalljud. Skorrande ”r” och tjocka ”l”. Riktigt gå på djupet. Eller så kan man bara leta upp sina favoritdialekter, lyssna och läsa om dessa.

Ljudproven visar en skön blandning röster från olika generationer, stad och land. De roligaste ljudproven är de där även underhållande anekdoter berättas! Missa inte ljudprov 68 från Älvdalen där Jan berättar om en vådlig åktur på sin ”gubbracer”. Eller ljudprov 90 där sportjournalisten Erik Niva berättar om en fotbollsmatch i Malmberget med hornförsett förhinder…

Anna Normann, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

 

Sent på dagen av Tessa Hadley

Sent på dagen

Här lär vi känna två medelålders par,
Zachary och Lydia samt Christine och Alex.
De är bästa vänner sedan ungdomen och lever bekvämt och priviligierat medelklassliv i London. Så dör Zach oväntat i en hjärtinfarkt och alla är lamslaget överens om att de mist ”den bäste av oss”.

Så går vi tillbaka i tiden och träffar en tillbakadragen Christine och en utlevande Lydia som bor i kollektiv, läser franska på universitetet och har förälskat sig i sin stilige och gifte lärare, den ouppnåelige Alex. Efterhand lär de känna honom och hans godhjärtade vän Zach, och bildar par.

De gör val och fastnar i roller som de sedan lever kvar i, på gott och ont, tills Zach dör och tillvaron rämnar.

Genom hela boken låter Tessa Hadley sina karaktärer diskutera manligt och kvinnligt. Emellanåt gnisslar jag tänder över alla dumheter, för att i nästa stund skratta gott.
I en intervju har Tessa Hadley sagt: ”Kvinnor väljer ofta att göra mannen till sin överman”. Det tycker jag man kan hålla i huvudet när man läser den här boken.

Författaren lyckas ge en ömsint förståelse av karaktärerna och till slut kan jag sympatisera med dem alla, vilket känns stort.

Ewa Matz, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se