Sök böcker, film, e-böcker etc
,Stigande ,Fallande

Lärarinnans sång av Vigdis Hjorth

Lärarinnans sång

Lotte Bök, undervisar i dramatik på Konsthögskolan i Oslo. En 57-årig kvinna som lever singelliv och gärna växlar mellan klassrummets bekräftande men instängda, uppfordrande miljö och friheten hon upplever i naturen. Ett balanserat medelklassliv där allt till synes är rätt. Bra ekonomi, ett stimulerande arbete och en meningsfull fritid. Dessutom är Lotte en god medborgare, med hög moral och medveten livsföring.

Sedan gammalt har hon etablerat ett sätt att undervisa om Brechts dramer så att handlingens stora frågor lyfts. Hon gör det bra. Hon vet hur etik och godhet blir belysta där och försöker göra spörsmålen angelägna genom att anknyta till nutidsfenomen, visa på att människans belägenhet och villkor i stort är de samma idag. Hon blir praktiskt taget Brecht där vid katedern. På samma sätt som han ville "främmandegöra" och därmed väcka publiken, vill Lotte nu få eleverna att se på sig själva utifrån och reflektera. Så en dag kommer Tage Bask in i bilden, en student som vill filma några av skolans föreläsare utifrån deras yrkesroll och privata jag. Inledningsvis blir hon smickrad och säger ja. Men efterhand som projektet löper kommer Lotte att bli alltmer ambivalent - det som fångas av linsen är inte en rätt igenom representation av henne som lyckad och inarbetad pedagog, utan även en smärtsam väg till ifrågasättande av hela hennes tillvaro och självbild. Har hon studenternas bästa för ögonen? Är hennes till synes goda gärningar i själva verket omvänd egoism? Har hon någonsin varit sann, och känner hon sitt verkliga jag?

Alltmer självmedveten låter Lotte projektet fortgå. Hennes fåfänga får spela allt större roll och hon undrar över bilden som projiceras av henne i filmen och hur Tage Bask ska uppfatta hennes privata jag när han tillåts filma henne i hemmet. Blir glappet för stort? Kommer hon att framstå som en bluff? Visar hennes hem något som är oförenligt med hennes image som yrkeskvinna? Det hela eskalerar och Lotte tvingas, helt i enlighet med Brechts metod, att konfronteras med bilden av sig själv sedd utifrån. Hon ifrågasätter sin autenticitet, på alla plan.

Jag tycker att romanens grundfråga är väldigt aktuell och intressant. Vem är jag? Projektioner? Roller? Är  jag någonsin sann. Egentligen?

På det viset kan jag tycka att bokens egentliga förtjänst är att den uppmanar till självgranskning och reflektion. 

Nå - vem är du?

Lars Reisdal
bibliotekarie i Höllviken

Finns boken inne?

 

Natt i Caracas av Karina Sainz Borgo

Bokomslag: Natt i CaracasI början av coronakrisen fick jag den här boken i min hand. Framför allt upptakten på boken passade med den känsla av undantagstillstånd som rådde. Fast i boken har undantagstillståndet helt andra orsaker.

Romanen utspelar sig i Caracas i ett Venezuela som befinner sig i upplösning. Huvudpersonen Adelaida Falcón, som är översättare, har precis begravt sin mamma som hon bott tillsammans med nästan hela sitt liv. Bara att ordna begravningen har varit en pärs i ett land med galopperande inflation och med kriminella gäng som härjar fritt. Efter begravningen drar sig Adelaida undan de få vänner och släktingar som hon har och planerar att förskansa sig i lägenheten som hon och modern delat.

När hon varit ute för att göra ett par ärenden och återkommer till lägenheten har ett gäng kvinnor med koppling till grupperingen Revolutionens barn flyttat in. När Adelaida protesterar får hon en gevärskolv i huvudet. Efter detta är det slut med hennes relativt välordnade tillvaro, men hon får hjälp av grannar i huset och oväntade omständigheter gör att hon börjar planera för ett nytt liv.

Detta är en isande och sorglig bok av en författare som växte upp i Venezuela men som inte längre bor där. Det finns så klart en politisk udd mot regimen i landet, men det som fångar läsaren mest är den oro och ångest huvudpersonen drabbas av när landet hon vuxit upp faller samman.

Astrid Larsson, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Bergens stjärnor av Jojo Moyes

Bokomslag: Bergens stjärnorJojo Moyes brukar vara skicklig på att skildra historiska händelser, så även denna gången. Det handlar om ett projekt som USA:s första dam, Eleonor Roosevelt, startade i Kentucky, USA, på 1930-talet för att öka läskunnigheten och allmänbildningen bland befolkningen genom att starta upp bibliotek på olika platser runt om i landet, och i Kentucky startades då en grupp med ridande bibliotekarier för att nå ut med böcker till folk som bodde på ensliga och otillgängliga platser långt upp i bergen.

I romanen får vi följa Alice som lever ett stillsamt och väldigt instängt liv med sina föräldrar i England, och när hon träffar den stilige, framgångsrike amerikanen Bennett tackar hon snabbt ja till hans frieri och åker med honom över Atlanten till den lilla orten Baileyville, eftersom hon tror att hon ska få ett mycket friare liv tillsammans med honom, men det blir inte alls som hon har tänkt sig. Det blir minst lika instängt och ensamt som hos hennes föräldrar. Bennett arbetar mest hela tiden, eller så är han ute tillsammans med sina vänner, och eftersom de dessutom delar huset med hans far så har de inte mycket till gemensamt liv över huvud taget. När Alice på ett möte i byn får höra talas om projektet med de ridande bibliotekarierna, så anmäler hon sig direkt utan någon speciell betänketid. Hon har ridit sedan barnsben och dessutom vill hon gärna göra en insats i samhället. Hon blir snabbt vän med Margery som är den som driver biblioteket, och snart har en stark gemenskap vuxit fram mellan alla de sex kvinnorna som arbetar på biblioteket. Detta är dock något som definitivt inte ses med blida ögon av alla i samhället. Inte minst Alices svärfar klargör tydligt att han anser att en kvinnas plats är i hemmet och att biblioteket sprider både omoral och inbjuder till lättja, när kvinnorna uppmuntras att läsa istället för att utföra sina hushållssysslor. Han gör därför allt han kan för att förstöra bibliotekariernas arbete. När sedan Margery dessutom hamnar i fängelse, anklagad för att ha orsakat en våldsam mans död, ställs allt på sin spets och det blir en väldigt spännande upplösning på boken.

Man skulle sammanfattningsvis kunna säga att Bergens stjärnor är ett klassiskt drama om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion. Den är både lättläst och underhållande, men ändå med ett visst mått av allvar i botten.

En recensent uttryckte det så här: ”Det här var en härlig romantisk historisk roman som påminde mig om ordens kraft, bibliotekens betydelse och om att det också idag är viktigt att predika läsandets lov!”, och det kan vi väl alla hålla med om, hoppas jag.

Karin Strand, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se