Sök böcker, film, e-böcker etc

Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer

Vad hjärtat aldrig glömmer


I den här boken får vi följa två kvinnor, en i nutid och en under andra världskriget. Boken börjar 1939 hos 17-åriga Alina i Polen. Nazisterna har tagit över och Alina och hennes familj har det väldigt svårt. Hennes äldre tvillingbröder har blivit skickade till arbetsläger och bara Alina är kvar hos sina föräldrar och kämpar hårt för att överleva på gården. De får svälta eftersom nazisterna tar det mesta av deras mat.
Samtidigt längtar Alina efter sin stora kärlek Tomasz som innan kriget flyttade till Warszawa för att läsa till läkare. Alina vet inte vad som hänt Tomasz, hon vet inte ens om han lever. Oron och ovetskapen tär nästan mer på henne än det hårda arbetet.

Samtidigt får vi följa Alice i nutid. Även hon har det svårt; hennes älskade mormor Babcia är döende, hennes make är avståndstagande och flyr ständigt till jobbet och den 7-årige sonen Eddie är autistisk och upptar nästan all hennes tid. 
Mitt i kaoset ber hennes mormor Babcia henne om hjälp med att åka till Polen och hitta Tomasz, som är Alice morfar. Hon försöker förklara för Babcia att han är död, men Babcia ger sig inte, Alice ska åka till Polen. Vad är det Babcia vill att Alice ska hitta egentligen?

En fantastisk historia, LÄS!

Rebecca Carlsson, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Ogjort av Doris Dahlin

Doris Dahlin Ogjort

En ömsint berättelse om den lilla byn i en utkantsbygd och om människorna som lever där. Här får de som inte brukar få höras eller lyssnas på en tydlig röst:

Den arga kärringen som tycker att man inte kan vara en vän liten blomma när man har med skitstövlar att göra, den sura gubben som hela sitt liv har plågat sin familj, de förtvivlade föräldrarna som planerar en hämnd på sin dotters man och många många fler.     Det är mycket som rör sig under ytan och aldrig sägs. Tills Elena, från ett land utan namn, en kall vintermorgon kommer till byn för att städa. Hon ser inte bara det damm och smuts hon är anställd för att städa bort utan också allt det som sopats undan.

Författaren har ett vackert språk, på samma gång enkelt och djupt och jag märker att nu när det gått en tid sedan jag läste att det är en långtidsverkande berättelse. Alla personerna lever kvar i mig och gör sig ofta påminda.

Caisa Svärdén, Höllvikens bibliotek

 

Finns boken inne?

Armstrong: den första musen på månen

Armstrong

Armstrong: den första musen på månen av Torben Kuhlmann

Är man en liten faktanörd som gillar rymden och dessutom vill veta hur allting funkar är den här boken ett fynd. Och vilka bilder sen!!
Den lilla musen Armstrong älskar att titta på månen i sitt teleskop. Han drömmer om att fara dit, och en dag påbörjar han sitt stora äventyr. Han gör en rymddräkt och sen fattas bara en rymdraket. Kan en tom väckarklocka och en katapult fungera?
Torben Kuhlmann har skrivit och ritat två underbara mushistorier till: en om flygpionjären Lindbergh och en som heter Edison, där det byggs en ubåt och dyks i världshaven.

I alla tre böckerna går äventyr och vetenskap hand i hand i sann Jules Verne-anda.

Ewa Matz, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se