Veckans tips

Sök böcker, film, e-böcker etc

Blå av Maja Lunde

Blå

Maja Lundes fristående uppföljare till succéboken och klimatdystopin Binas historia kretsar runt vattnets betydelse för människan.I boken löper två parallella handlingar: en tar plats 2017, en tar plats 2041.

År 2017 får vi följa Signe, en norsk kvinna i 70-årsåldern som levt sitt liv i idealismens tecken. Hon har i sin ungdom stått på barrikaderna i protest mot exploateringen av sin idylliska hembygds vattendrag. Nu – efter att ha förlorat striden och vattenkraftverket är i bruk – ska hon en gång för alla göra upp med människorna hon tagit avstånd från.

David rör sig i ett dystopiskt Sydfrankrike år 2041. Torka och skogsbränder har tvingat sydeuropéerna på flykt norrut, och tillsammans med sin dotter Lou drömmer den unge fadern David om att ta sig till nordens länder. Till ”vattenländerna”. 

På ett mycket fint sätt vävs Signes och Davids öden ihop, och det är oupphörligt spännande läsning. De ofta upprepade budskapen om klimathotets konsekvenser har sällan känts så konkreta som i Maja Lundes Blå.

Filip Astner, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Madonna i päls av Sabahattin Ali

Madonna i päls

Berättelsen utspelar sig i 1920-talets Berlin och handlar om en ung turkisk mans intensiva förälskelse i en tysk kvinna. Raif Efendi, som han heter, ser kvinnan för första gången i form av ett självporträtt på ett museum för modern konst. Han blir genast fixerad vid självporträttet och återvänder dagligen, närmast manisk, till museet och porträttet av kvinnan. Av en slump möter han sedan den faktiska kvinnan livs levande på Berlins gator och därifrån tar en okonventionell kärleksrelation sin början.

Den här är en fin och nostalgisk kärleksroman som på ett förvånansvärt litet antal sidor fångar in en svunnen tid.  

Filip Astner, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

 

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Familjen

Vi står ofta frågande inför rapporter om skjutningar och våld i samhället. En obegriplig utveckling för gemene man och en skrämmande verklighet. Johanna Bäckström Lerneby har i flera år intresserat sig för en särskild aspekt av problemet, nämligen klankriminalitet. Som journalist har hon i artiklar, och nu senast i sin bok, försökt förstå mekanismerna bakom krockarna i mötet mellan klankultur och ett statligt styrt, sekulärt Sverige. Det är modigt gjort och detta kan vara den viktigaste bok jag läst på länge.
Genom intervjuer, protokoll och möten har hon fått unik insikt i vad som döljer sig bakom tidningsrubriker och rykten. Familjen i boken figurerar under fingerat namn och har sitt säte i Angered, en stadsdel de påstås styra med järnhand. Imamen Abu Nizar är en dubbel auktoritet, religiöst och som överhuvud för klanen. Han är en respekterad medlare i konflikter och den alla vänder sig till för vägledning. Johanna träffar honom ett flertal gånger och de diskuterar bl.a synen på rättskipning och ansvar. Parallellt hör vi polis och myndigheters sida av saken, med flera autentiska rättsfall som underlag. En tredje vinkling får vi i brottsoffers berättelser, som i fallet med kaféägaren Maria och hennes kamp mot indrivarna. Boken skildrar även hur handfallet vårt system står inför uppgiften att handskas med den här typen av brottslighet. Exempelvis hur byråkrati och sekretess fram till 2017 förhindrade samarbete mellan olika instanser när det gällde att samköra register mm.
Kontakten mellan polis och familjen kommer med tiden också att innehålla inslag av ömsesidigt beroende, vilket i sig är problematiskt att hantera.

För mig blir bokens stora förtjänst inte att den tar upp enskilda brott eller händelser, utan att den försöker visa på det oerhört komplicerade som uppstår i mötet mellan två radikalt skilda värdesystem.

Ett bra komplement i ämnet är Per Brinkemos artiklar och boken Mellan klan och stat.

Lars Reisdal, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

 

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan