Sök böcker, film, e-böcker etc

De åtta bergen av Paolo Cognetti

De åtta bergenRomanen kretsar kring berättaren Pietro och vi får följa honom från pojkåren när hans familj beslutar sig för att köpa ett avsides beläget hus i de italienska alperna. Det är i denna magiskt beskrivna bergsmiljö Pietro på ett avgörande sätt ska komma att formas som människa. Detta inte minst i mötet med den – för stadsbon Pietro – främmande jämnårige pojken Bruno, vars släkt präglats av livet i bergen sedan generationer tillbaka.

Likt en annan uppväxtskildring från den samtida italienska litteraturen, Ferrantes Neapelkvartett, är De åtta bergen lättillgänglig på samma gång som den gör ett intryck på en som läsare. I all sin enkelhet är detta en stor roman skriven med insikt i hur vi formas av de människor som finns i vår omgivning, och hur vi gör de landskap som omger oss till våra egna.   

Filip Astner, Bibliotekarie

Finns boken inne?

Green Book

Green BookI sextiotalets amerikanska södern åker en klassiskt skolad konsertpiano på turné tillsammans med sin chaufför, en före detta utkastare. Två helt olika människotyper med väldigt lite gemensamt hittar så småningom varandra och blir nära vänner. I rollerna ser vi Viggo Mortensen och Mahershala Ali  och tillsammans reser de efter ”Green Book”, en guide som visar var både svarta och vita är välkomna. För dig som gillade ”En oväntad vänskap” finns här en film med många paralleller. Humor, värme och allvar blandas till en riktig feelgoodrulle och Oscarsvinnare som varmt kan rekommenderas. Perfekt för höstmysiga kvällar!

/Lars Reisdal, bibliotekarie

Finns boken inne?

Homo deus av Yuval Noah Harari

Homo DeusFokuset för denna succébok är framtiden: vart är vi på väg? Vad har morgondagen att erbjuda? För att förstå detta beskrivs till en början vårt ursprung, vårt förhållande till andra djur och människoarter samt vilka förutsättningar som har gett människan i sin otroliga överlägsenhet gentemot resten av djurriket. Bland dessa finns förmågan att ge upphov till intersubjektiva storheter: saker som inte egentligen inte finns, men som tillskrivs stor makt genom att ett stort antal människor tror på dem och lever i förhållande till dem som om de vore värdefulla. Exempel på detta är pengar, landsgränser, avtal och gudar. Dessa har format människoliv sedan människor först började samlas i grupper.

Vad har då framtiden att erbjuda? Kommer datorn ersätta fotsoldaten, yrkesproffset, väljaren och slutligen människan som helhet? Kanske. Läs, lär, låt häpnas och ha kanske en mindre livskris på vägen. Detta är en fantastiskt utmanade, fängslande och läsvärd bok.

/Klara, feriepraktikant

 Finns boken inne?

 

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se