Sök böcker, film, musik etc

En sekund är jag evig av Maria Gustavsdotter

Bokomslag: En sekund är jag evigDetta är en roman som utspelar sig i historisk tid, men det finns även en parallell handling som utspelar sig i nutid. Där får vi träffa bibliotekarien Birgitta. Hon reser till Lund från sitt hem i Uddevalla för att ordna med sin mors begravning, men istället för att ta itu med alla de praktiska sakerna börjar hon att gå igenom sin fars efterlämnade papper och hon blir så uppslukad att hon inte kan sluta läsa. Pappan var ofta mycket sysselsatt med släktforskning och satt hellre på ett dammigt arkiv än umgicks med familjen. Det finns även en släktklenod i familjen, nämligen en värja som enligt pappan ska ha tillhört en officer från Karl XII:s tid, men kan det verkligen stämma? Birgittas bror är inte intresserad av att hjälpa till med att röja ur lägenheten, men han är däremot väldigt angelägen om att hon ska ta reda på hur det ligger till med värjan och försöka få den värderad, eftersom han tror att den kan vara värd mycket pengar. Det är här som kopplingen till dåtid finns. Vi får nu istället följa Annika som arbetar som tjänsteflicka i Lund, men när hennes mor hastigt dör blir hon tvungen att flytta hem för att hjälpa till att ta hand om gården och se efter sin lätt efterblivna bror. Brodern bestämmer sig för att ta värvning i Karl XII´s armé, men Annika förstår att han inte kommer att klara sig länge där, så för att rädda honom och för att själv undkomma den våldsamma styvfadern och gå samma öde till mötes som sin mor bestämmer hon sig för att ta hans plats i armén. Vi får nu följa alla de hemskheter och det våld som Annika får vara med om i kriget och hur hon i det längsta lyckas dölja att hon är kvinna. Man får en väldigt levande bild av kvinnornas situation på 1700-talet, men även av hur livet kunde te sig för soldaterna under krigsåren i Karl XII:s armé. Språket i boken är både levande och vackert och dessutom ganska lättläst. De historiska referenserna vävs in utan att det blir allt för påträngande, och det märks att författaren har en gedigen kunskap om perioden. Kombinationen mellan dåtid och nutid gör också att romanen blir mer spännande och fängslande. Även om de två kvinnorna naturligtvis lever helt olika liv, så finns det vissa beröringspunkter mellan dem, och författaren lyckas hålla intresset vid liv hela romanen igenom, så om ni brukar gilla denna typen av historiska romaner med mycket dramatik, men även lite kärlek, så kan jag absolut rekommendera den.

Karin Strand, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

I döden för dig av Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

Bokomslag: I döden för digVintern är på väg till smultronkullen men det är också döden. Nina sover på balkongen varenda natt för att göra sin alkoholist till styvpappa mindre arg. På andra sidan balkongväggen bor Omni som är överviktig och måste ta hand om sin mamma. Genom det lilla hållet i väggen lär de känna varandra och smider planer. Nina vill döda sin pappa och Omni vill döda sig själv. Ingen vet vad den andra vill och när de blandar in de mystiska tvillingarna från klassen blir allt bara mer komplicerat.

Boken är väldigt spännande och tankeväckande men använder aldrig dess mörka teman för att shocka en. Karaktärerna är intressanta och varför de gör som de gör är lätt att förstå. Det enda negativa med boken är att man får ledtrådar om att någonting är fel med tvillingarna men boken säger aldrig vad som är fel med dem.

Linnea Larsson, PRAO på Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Juliette - kvinnan som läste på metron

Bokomslag: Juliette - kvinnan som läste på metronJuliette - kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury

Juliette tar metron till arbetet varje morgon. Arbetet på mäklarkontoret i Paris betalar hyran. Men kärleken till böcker äger hennes hjärta. På metron läser hon dock inte själv, hon läser istället av sina medresenärer. Vad berättar det de läser om vilka människor de är?

En dag bestämmer Juliette sig för att hoppa av tre hållplatser för tidigt och promenera sista biten. Hon kommer förbi en spännande port med en bok som dörrstopp. Nyfikenheten tar över och hon kliver rakt in i en enorm boksamling, Samlingens förvaltare berättar för henne om de så kallade ”boksmugglarna” som hjälper böckerna att färdas ut till rätt läsare.

Redan nästa dag kommer Juliette själv lite oavsiktligt att förmedla sin första bok…och hon kommer snart på att hon nu funnit sin rätta väg…

En bok om biblioterapi och litteratur för alla som älskar böcker och läsning! Avslutas med låååång läslista.

Anna Normann, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se