Sök böcker, film, e-böcker etc

Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi

Bokomslag: VinternovellerDen här novellsamlingen är tunn till omfånget och språket är nedtonat, till synes enkelt. Men med små medel och precisa ordval, gläntar författaren på dörrar, så att vi som läsare får ta del av mycket större berättelser.

Det handlar om människor i utanförskap, ekonomiskt och socialt. En pappa, nyss frisläppt ur fängelse, en ung mamma med den lilla dottern som kissat på sig, är orolig för att flickan ska bli sjuk. Vintern och kylan är påtaglig och bidrar till att gestalta utsattheten. En tonårsflicka är på rymmen med sina småsyskon. Hon vill rädda dem från föräldrarna som inte räcker till. Här är kylan än mer påträngande, ja ett verkligt hot.

Novellerna är starkt berörande utan att vara sentimentala. Huvudpersonerna skildras respektfullt och ömsint. De har det svårt, men författaren låter oss förstå att det finns hopp, att någon kan sträcka ut en hjälpande hand. För även om det är kallt så finns det värme, mänsklig värme.

Maria Mörkberg, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Backa hem, Nilla! av Anja Gatu

Bokomslag: Backa hem, Nilla!Sommarens fotbolls-VM är slut men spelarnas insatser lever kvar, kanske inte minst Nilla Fischers räddningsnick. För alla som vill ha mer fotboll, och mer av Nilla, finns nu boken Backa hem Nilla.

Nilla växer upp i ett litet samhälle, spelar mittfältare i laget och älskar fotboll. När laget får en ny tränare, en f.d landslagsspelare, blir Nilla eld och lågor. Nu ska hon visa vad hon kan, nu ska hon utvecklas! Men tränaren tycker inte alls att Nilla ska vara mittfältare utan placerar henne som mittback. All förhoppning, vänds snart till avundsjuka och en känsla av värdelöshet. Nilla börjar tvivla på om det ens är roligt med fotboll längre. Duger hon något till?

Men med motgångarna, kommer snart framgångarna och samtidigt som Nilla utvecklas som mittback, utvecklas hon också som människa och vågar tro på sig själv.

Ett annat tips är Gå på mål, Marta, av samma författare.

Marta växer upp i de fattiga kvarteren i Brasilien och drömmer om att få gå i skolan och spela fotboll. Nilla och Marta kommer från helt olika bakgrunder men förenas i samma glödande kärlek för fotbollen, den som förenar människor över hela världen och som också genomsyrar böckerna.

Therése Christensson, Skanörs bibliotek

Finns Backa hem Nilla inne?

Finns Gå på mål Marta inne?

De åtta bergen av Paolo Cognetti

De åtta bergenRomanen kretsar kring berättaren Pietro och vi får följa honom från pojkåren när hans familj beslutar sig för att köpa ett avsides beläget hus i de italienska alperna. Det är i denna magiskt beskrivna bergsmiljö Pietro på ett avgörande sätt ska komma att formas som människa. Detta inte minst i mötet med den – för stadsbon Pietro – främmande jämnårige pojken Bruno, vars släkt präglats av livet i bergen sedan generationer tillbaka.

Likt en annan uppväxtskildring från den samtida italienska litteraturen, Ferrantes Neapelkvartett, är De åtta bergen lättillgänglig på samma gång som den gör ett intryck på en som läsare. I all sin enkelhet är detta en stor roman skriven med insikt i hur vi formas av de människor som finns i vår omgivning, och hur vi gör de landskap som omger oss till våra egna.   

Filip Astner, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se