Sök böcker, film, e-böcker etc

Ett halvt liv av kärlek av Zhang Ailing

Bokomslag: Ett halvt liv av kärlekTiteln på den här boken kan ge en antydan om rosa romantik, men då misstar man sig. Det är visserligen en roman om ung och spirande kärlek men också om de svårigheter den stöter på. Handlingen utspelar sig huvudsakligen i Shanghai på 1930-talet och framåt, det är alltså före det kommunistiska maktövertagande men under den tid när Japan anfaller Kina och bl a belägrar Shanghai i 3 månader 1937.

Manzhen jobbar som kontorist på en fabrik där hon genom en kollega lär känna den blivande ingenjören Shijun. Under gemensamma luncher uppstår en blyg och försiktig kärlek. De börjar tänka sig ett liv tillsammans men det finns stora hinder på vägen: gamla traditioner, patriarkala värderingar och olyckliga missförstånd gör sig hela tiden påminda. Båda ungdomarna har förpliktelser mot sina familjer och de äldre släktingarna sätter familjen och dess anseende högre än de ungas lycka. Detta är en osentimental, känslig och ibland våldsam roman som höll mig fången hela boken igenom.

Boken gavs ut på kinesiska 1949 och har översatts till svenska av Anna Gustafsson Chen. Författaren Zhang Ailing (eller Eileen Chang som kallade sig i USA) föddes i Shanghai 1920, emigrerade till USA på 1950-talet och dog i USA 1995.

Astrid Larsson, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Den där Jonny Jonsson Johnson av Elin Lindell

Bokomslag: Den där Jonny Jonsson JohnsonJonnys föräldrar är skilda. Det är tur, tycker Jonny. Förut bråkade föräldrarna jämt, men nu när de skilt sig så har de äntligen blivit goda vänner. Jonnys skräck är att mamman och pappan ska bli ihop igen. Han oroar sig också för sitt namn. En dag i skolan får han höra att de flesta som har ett namn som slutar på Y blir kriminella. Ett tag verkar det faktiskt som att det kommer att gå rätt så illa för Jonny. Rätt som det är har han råkat sno en cykel, utan att det egentligen var meningen! Dessutom klantar han till det när han ska hjälpa sin bästa kompis Elias att fråga chans på en tjej. Ibland känner sig Jonny verkligen som en åsna…


Det här är en jätterolig och fin bok, om vardagen för en kille i mellanstadiet. Berättelsen innehåller både många pinsamma situationer och varma relationer.

Mark Wallenius, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

100 svenska dialekter av Fredrik Lindström

Bokomslag: 100 svenska dialekterDialekter är lite som musik menar Lindström, man vill lyssna! Detta populärvetenskapliga verk inkluderar därför även en ljudspelare.

Här finns också mycket att läsa. Man kan fördjupa sig i olika språkmelodier och vokalljud. Skorrande ”r” och tjocka ”l”. Riktigt gå på djupet. Eller så kan man bara leta upp sina favoritdialekter, lyssna och läsa om dessa.

Ljudproven visar en skön blandning röster från olika generationer, stad och land. De roligaste ljudproven är de där även underhållande anekdoter berättas! Missa inte ljudprov 68 från Älvdalen där Jan berättar om en vådlig åktur på sin ”gubbracer”. Eller ljudprov 90 där sportjournalisten Erik Niva berättar om en fotbollsmatch i Malmberget med hornförsett förhinder…

Anna Normann, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

 

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se