Sök böcker, film, e-böcker etc

Homo deus av Yuval Noah Harari

Homo DeusFokuset för denna succébok är framtiden: vart är vi på väg? Vad har morgondagen att erbjuda? För att förstå detta beskrivs till en början vårt ursprung, vårt förhållande till andra djur och människoarter samt vilka förutsättningar som har gett människan i sin otroliga överlägsenhet gentemot resten av djurriket. Bland dessa finns förmågan att ge upphov till intersubjektiva storheter: saker som inte egentligen inte finns, men som tillskrivs stor makt genom att ett stort antal människor tror på dem och lever i förhållande till dem som om de vore värdefulla. Exempel på detta är pengar, landsgränser, avtal och gudar. Dessa har format människoliv sedan människor först började samlas i grupper.

Vad har då framtiden att erbjuda? Kommer datorn ersätta fotsoldaten, yrkesproffset, väljaren och slutligen människan som helhet? Kanske. Läs, lär, låt häpnas och ha kanske en mindre livskris på vägen. Detta är en fantastiskt utmanade, fängslande och läsvärd bok.

/Klara, feriepraktikant på Höllvikens bibliotek

 Finns boken inne?

 

Drömmen runt hörnet av Lucy Dillon

Bokomslag Drömmen runt hörnetSom vanligt spelar hundar en stor roll i Lucy Dillons nya bok. Lorna arbetar som volontär på ett vårdboende, och när Betty, en av damerna som hon brukar besöka där, dör, får hon ärva en medalj som hon fick för sina insatser under andra världskriget, men hon lovar också att ta hand om hennes nervösa tax Rudy. Efter en misslyckad satsning på ett pop up-galleri i London återvänder en något stukad Lorna till sin hemstad för att överta det lokala galleriet. Det visar sig dock inte vara helt lätt att driva ett galleri i en liten småstad, och det blir inte den lugna och harmoniska tillvaro som Lorna har tänkt sig, utan först kommer hennes bästa vän Tiffany och ber om att få bo hos henne eftersom hon har sagt upp sig från sitt jobb som nanny i Paris, och sedan kommer hennes systerdotter Hattie som har rymt hemifrån efter ett gräl i familjen. Dessutom springer hon på sin ungdomskärlek Sam, som också har flyttat tillbaka från London för att hjälpa till med att driva familjens gård. Jag tycker att författaren är väldigt bra på att skildra huvudpersonernas tankar och känslor och hon blandar både glädje och sorg. Lorna är med om både motgångar och besvikelser, men allt verkar ändå reda ut sig till sist, som det ju brukar göra i Dillons romaner. Det är en berättelse om styrka och mod och om att tro på sig själv och följa sitt hjärta. Det är ett väldigt fint slut och det är en historia som stannar kvar länge i tankarna. Även om den kanske inte är en av hennes allra bästa tycker jag definitivt att ni ska läsa den om ni brukar gilla den här typen av feel good-romaner.

Karin Strand, Västra Ingelstads bibliotek

Finns boken inne?

Jurtjyrkogården av Stephen King

Bokomslag jurkyrkogårdenFamiljen Creed, pappa Louis, mamma Rachel, de två barnen Ellie, 5 år och Gage, 1 år, samt katten Church, flyttar till det lilla samhället Ludlow i Maine. Louis är läkare och ska arbeta på det närliggande universitet. När familjen anländer möter de snart det mycket sympatiska äldre grannparet Jud och Norma Crandall. Jud och Louis blir snabbt goda vänner och Louis kommer att betrakta Jud som den far han alltid saknat. Det enda smolket i bägaren i denna uppenbara idyll tycks vara den väg som går utanför familjernas hus, den är livligt trafikerad av stora långtradare som kört över en hel del av traktens djur genom åren. Många av dessa har begravts på djurkyrkogården som ligger i skogen som omgärdar familjen Creeds hus.

En dag tar Jud med sig den nyinflyttade familjen till kyrkogården där Louis snabbt noterar en stor stormvälta som nästan tycks vara som ett slags barriär mot det som ligger bortom djurkyrkogården, djupare in i skogen. Det som ligger där får Louis senare veta är en annan begravningsplats som bär på mörka hemligheter. Det sägs att de som begravs där kommer tillbaka från de döda men de är inte längre sig själva utan något annat, något fruktansvärt. När sedan Church körs över av en långtradare är det starten på en kedja av händelser som kommer att slunga ner de båda grannfamiljerna i en mardröm där onda makter griper in deras liv och krossar allt i dess väg.

Det här är en av Stephen Kings mest berömda och mest otäcka romaner. Det är en klassiker i skräckgenren som bör läsas om en har det minsta intresse för skräck. King skriver rasande skickligt och skapar en känsla av obehag nästan direkt. Sakta men säkert ökar han på skräcken tills läsaren knappt vågar läsa vidare. Ett mästerverk helt enkelt! Romanen blev film för första gången redan 1989 och i April 2019 hade en ny version av berättelsen premiär på bio.

Jesper Larsson, Västra Ingelstads bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se