Veckans tips

Sök böcker, film, musik etc

Veckans tips

Matilda av Roald Dahl

Bokomslag: MatildaFrån ca 6 år och uppåt. Matilda är en ovanlig liten flicka. Hon lär sig läsa på egen hand när hon är fem och kan räkna ut de mest komplicerade tal på ingen tid alls. Men hemma har hon det inte lätt, hennes föräldrar herr och fru Vidrigsson tycker inte om sin begåvade dotter utan anser att hon ljuger och fuskar. När hon får börja i skolan Krossadomalla möter hon den skräckinjagande rektorn Domderasson och den sagolika fröken Honung. Alla barn är skräckslagna inför rektorn, men vissa barn vågar ge igen genom att hitta på små hyss. En dag när fröken Domerasson är riktigt elak upptäcker Matilda att hon har magiska krafter. Förutom Matilda får vi möta hennes klasskamrater Lavendel, Hortensia, Bruce Bortkommen och många fler. Roald Dahl står alltid på barnens sida, hans vildsinta humor drabbar alla de vuxna som går illa åt barnen. Boken är översatt av Meta Ottosson och har underbara illustrationer av Quentin Blake.

Under våren 2019 visar Malmö opera musikalen Matilda som bygger på boken.

Astrid Larsson, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Mamma är galen och pappa är full

Bokomslag: Mamma är galen och pappa är fullEn dag dyker en målning av den danske konstnären Anton Dich (1889-1935) upp på en nätauktion i Stockholm. Fredrik Sjöberg känner på sig att konstverket har en historia att berätta och köper det. Målningen föreställer två unga flickor, kusiner och barn i den otroligt rika släkten Adler. Målningen ser vi också på framsidan av boken. Flickan till vänster heter Hanna Gottowt och flickan till höger Lillan Arosenius. Alla som läst Kattresan av Ivar Arosenius vet vem Lillan är. Här är flickorna femton år och målade utanför Menton i södra Frankrike.

Fredrik Sjöberg berättar en fängslande släkthistoria med många färgstarka handlingskraftiga personer (främst kvinnor) och hel del självförbrännande karaktärer (främst män). Urmodern satsar på mjölk och etablerar ett mejeri som senare utvecklas till storföretaget Arla, men många av ättlingarna rör sig hellre i konstkretsar på kontinenten. Sjöberg för historien framåt med hjälp av associationer och utvikningar, och som läsare följer jag honom gärna vilken väg han än tar. Han är dessutom en mycket skicklig skribent.

Astrid Larsson, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

Bokomslag: Jag for ner till brorAugustprisnominerade Jag for ner till bror av Karin Smirnoff är en mörk historia med ett mycket speciellt språk. Meningarna är korta och det enda skiljetecken som används i boken är punkt. Detta skapar en rytm och en känsla i språket, man vaggas in i berättelsen när man läser. Det handlar om Jana som återvänder till den västerbottniska by hon vuxit upp i och lämnat i sin ungdom för att hälsa på sin tvillingbror, som fortfarande bor kvar i deras barndomshem.

På vägen dit blir det snöstorm och Jana fastnar och kan inte resa vidare. Hon blir tvungen att stanna och sova över hos en man som heter John. John är ruffig och ovårdad och har brännskador i ansiktet och han är illa omtyckt av många i byn, men Jana och John känner en mycket stark dragning till varandra.

John är en tyst man med massor av hemligheter. Janas bror har också hemligheter. Vart än Jana hamnar i byn och vem hon än pratar med så dyker det upp nya underligheter som alla hänger ihop med John, hennes bror eller med henne själv. Jana har inte tänkt stanna i byn men det finns så många frågor hon vill ha besvarade och så mycket att ta itu med så hon blir kvar.

Så får vi långsamt bit för bit veta vad som hänt Jana under hennes uppväxt och hur alla hemligheter och konstigheter hänger ihop och det är en ganska så fruktansvärd berättelse. Men det är också en fantastiskt bra historia. Det är spännande och helt oförutsägbart och ofta roligt. Karin Smirnoff är född 1964 och detta är hennes debut. Boken skulle skrivits under två års tid när författaren gick på författarskolan i Lund men den blev klar på tre månader. Detta är den bästa bok jag läst på flera år.

Jenny Ahlin Eklund, Skanörs bibliotek

Finns boken inne? 

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se