Sök böcker, film, e-böcker etc

Thornhill av Pam Smy

Thornhill

Det här är en kapitelbok för barn runt 12 år och uppåt och vi får i denna bok följa två flickor i olika tider.
Vi får följa Mary år 1982 som bor på barnhemmet Thornhill. Mary älskar att vara för sig själv och göra dockor av lera, hon anses vara lite konstig av både barnen och de vuxna på Thornhill. Vi får följa Mary genom hennes dagbok och hon berättar om sin rädsla över en flicka som bott på Thornhill förut, och som mobbade Mary. Så kommer flickan tillbaka och Mary fasar för vad som kan hända.
Samtidigt får vi följa en flicka vid namn Ellen. Men Ellen får vi inte läsa om utan vi följer henne i bilder. Via bilderna visar det sig att Ellen flyttar in i huset bredvid Thornhill 2017 och hon tittar nyfiket på rucklet bredvid där det ibland skymtas en flicka som Ellen försöker få kontakt med.

En härlig spökhistoria som ger kalla kårar längs ryggen.

Rebecca Carlsson, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Alla floder flyter mot havet - Dorit Rabinyan

Alla FloderAlla floder flyter mot havet av Dorit Rabinyan

Liat forskar i New York på ett tidsbegränsat stipendium. Hon träffar Hilmi på ett café och blir genast intresserad av honom, så när han ber henne följa med till konstnärsaffären och köpa blå färg, han är konstnär och målar mest himmel och hav, så gör hon det. Han är verkligen en vimsig konstnärstyp, häller ut hela väskan för att leta efter pengar när han ska betala för kaffet, och på stan lyckas han göra av med sina nycklar. Efter en hel kvälls letande, med lyckat resultat, landar de hemma hos honom, i hans säng. 

Efter det är de oskiljaktiga, fångade i en passionerad kärlekshistoria. Men om 6 månader ska hon hem och förstår inte hur deras kärlek ska överleva det. Hon är judinna och bor i Tel Aviv, han är palestinier och Ramallah på Västbanken är hans hemort. Det är bara 7 mil mellan städerna, men en avgrund av fiendskap att överbrygga.

Speciellt Liat är väldigt formad av sin uppväxt, trots att hennes familj inte är ortodoxt troende. Men även skolan, vännerna och militärtjänstgöringen har varit med och format hennes värld och värderingar.

Boken blev mycket hyllad och läst när den kom, och fördes upp på skolornas läslista. Men efter 1 ½ år bannlyste det israeliska utbildningsdepartementet boken från skolorna för att den sågs som ett hot mot den judiska identiteten.

Läs och ta del av litteraturens sprängkraft!

Ewa Matz, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Astrid, alltid Astrid!

Bokomslag: Astrid, alltid Astrid!Astrid, alltid Astrid! Av Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore

”Stackars alla människor på jorden som inte har lika fint namn som jag. Jag heter Astrid. Det har jag valt helt själv för mamma och pappa fattade inte när jag föddes att det var Astrid jag borde heta. ”

Så börjar första delen i en serie om envisa, åttaåriga Astrid som gillar egna tänkarstunder, såsa runt hos farmor och läsa serietidningar. Speciellt sista sidan i Lucky Luke, där han rider iväg ensam på sin häst i solnedgången. Det är så fint och vemodigt på något sätt, bitterljuvt säger pappa att det heter. Men det är inte så lätt att få till egna tänkarstunder och lite lugn och ro när man har tre storasyskon, delar rum och dessutom måste vara på fritids där det är ett himla liv hela tiden. Som tur är har Astrid en del knep för att få sin vilja igenom. Hon har exempelvis, förutom att byta namn, lyckats få slippa att äta skolans äckliga grönsvarta potatisar. Ska hon lyckas övertala mamma och pappa att få sluta på fritids?

En härlig vardagsberättelse ur en envis, charmig och mångsidig tjejs perspektiv!

Hanna Agebjörn, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se