Veckans tips

Veckans tips

Frallan är bäst av Sara Ohlsson

Frallan är bästFrallan har världens bästa familj. Det är hon, mamma och mormor. Mormor bor i ett eget hus, som är det roligaste stället Frallan vet. Här leker mormor och hon dagarna i ända; de klär ut sig, letar piratskatter och om man råkar rita lite på en vägg så gör det inget. När de blir hungriga äter de rå falukorv i tjocka skivor. Blir de inte mätta äter de massor av glass till efterrätt.De träffas nästan jämt och just idag är det tävlingsdag. Då tävlar Frallan mot mamma och mormor är domare. De väljer tre grenar vars. Frallans bästa är balansgång, straffläggning och bygga högsta tornet. Inför sista grenen står det lika! Den här boken är skönt crazy och har en varm ton som jag gillar.

/Ewa Matz, bibliotekarie

Finns boken inne? 

Vargattacken av Lars Berge

VargattackenFram till 2012 erbjöd Kolmårdens djurpark upplevelsen “Närkontakt Varg”. Lars Berge visar hur något tidigare otänkbart - att som djurparksbesökare frivilligt gå in i ett hägn där en flock fullvuxna vargar huserar - blev ett regelbundet inslag i djurparkens verksamhet. “Närkontakt Varg” blev en omtalad och unik produkt i Sverige, vilket stärkte både Kolmården som varumärke och den utrotningshotade vargens status. I och med den tragiska attacken, där en av vargarnas skötare omkom, fick aktiviteten ett abrupt slut. Hur kunde attacken ske trots Kolmårdens samlade expertis om dessa djur? Vad möjliggjorde djurparkens felbedömning av vargarna? Under sökandet efter svaret på dessa frågor läggs ett pussel där läsaren får en inblick i såväl livsfarliga arbetsförhållanden som vad vårt mest mytomspunna rovdjur betyder för oss idag. I Berges mörkt medryckande reportage får man även ta del av en större berättelse om de svenska rekordåren och om hur en uträknad bruksort mot alla odds fick en hypermodern djurpark. 

/Filip Astner, bibliotekarie

Finns boken inne?

Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg

Tankar mellan sött och saltMoa ska börja sjuan och ser inte fram emot att komma tillbaka till sin klass. Hon har inga direkta kompisar, men det är inte bara att hon är ensam. I klassen finns också en direkt fientlighet mot henne. Något har hänt under sommarlovet som gör det svårare än vanligt att gå till skolan och möta alla igen. Hon sitter längst fram i klassrummet bredvid konstiga Margit som inte heller har några kompisar. Men Moa är inte intresserad av att bli kompis med henne heller. Det kommer en ny person till klassen som utan att bry sig om rangordningen också sätter sig längst fram bland de utstötta. Kanske kan Moa bli vän med henne. Men situationen i skolan blir värre och värre. Moa har gått i samma klass sedan lågstadiet och alltid varit utanför. Men nu eskalerar det och tjejerna som styr klassen blir allt elakare och Moa mår allt sämre. Det är en gripande berättelse om hur rått högstadiet kan vara. Det är inte en helt igenom hemsk berättelse utan den innehåller också hopp med vänskap och stöd när det är som värst. Men Moas utsatthet och sätt att förhålla sig till den stannar kvar hos läsaren en tid efteråt. Som en bra berättelse gör.

 /Emma Svidén, bibliotekarie

 Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se