Drömmen runt hörnet av Lucy Dillon

Bokomslag Drömmen runt hörnetSom vanligt spelar hundar en stor roll i Lucy Dillons nya bok. Lorna arbetar som volontär på ett vårdboende, och när Betty, en av damerna som hon brukar besöka där, dör, får hon ärva en medalj som hon fick för sina insatser under andra världskriget, men hon lovar också att ta hand om hennes nervösa tax Rudy. Efter en misslyckad satsning på ett pop up-galleri i London återvänder en något stukad Lorna till sin hemstad för att överta det lokala galleriet. Det visar sig dock inte vara helt lätt att driva ett galleri i en liten småstad, och det blir inte den lugna och harmoniska tillvaro som Lorna har tänkt sig, utan först kommer hennes bästa vän Tiffany och ber om att få bo hos henne eftersom hon har sagt upp sig från sitt jobb som nanny i Paris, och sedan kommer hennes systerdotter Hattie som har rymt hemifrån efter ett gräl i familjen. Dessutom springer hon på sin ungdomskärlek Sam, som också har flyttat tillbaka från London för att hjälpa till med att driva familjens gård. Jag tycker att författaren är väldigt bra på att skildra huvudpersonernas tankar och känslor och hon blandar både glädje och sorg. Lorna är med om både motgångar och besvikelser, men allt verkar ändå reda ut sig till sist, som det ju brukar göra i Dillons romaner. Det är en berättelse om styrka och mod och om att tro på sig själv och följa sitt hjärta. Det är ett väldigt fint slut och det är en historia som stannar kvar länge i tankarna. Även om den kanske inte är en av hennes allra bästa tycker jag definitivt att ni ska läsa den om ni brukar gilla den här typen av feel good-romaner.

Karin Strand, Bibliotekarie V. Ingelstads bibliotek.

Finns boken inne?

Vända hem av Yaa Gyasi

Bokomslag Vända hemTvå systrar växer upp i Ghana på slutet av 1700-talet omedvetna om varandras existens. Den ena säljs som slav och blir skeppad till USA, den andra rymmer från sin familj och startar ett nytt liv. Efter det hoppar varje kapitel en generation framåt och låter oss följa en ny person. Vi får följa de båda systrarnas barn, barnbarn, barnbarnsbarn och så vidare på båda sidor om atlanten. Över två sekel följer vi historien på dessa båda platser i vartannat kapitel, genom slavhandeln och dess följder fram till idag. Genom kärlek, trauman och vardag. Boken kan läsas som en lärorik historielektion om slavhandeln och desskonsekvenser fram till idag. Men den känns inte som en lektion utan en andlös bladvändare där du direkt blir engagerad i varje ny huvudperson. Det uppstyckade formatet får mig också att reflektera över hur lite vi vet om dem som kommit före oss och gjort att vi hamnat där vi är.

Emma Svidén, Bibliotekarie Västra Ingelstads bibliotek

Finns boken inne?

Spökjägare av Martin Jern

BokomslagHolly och hennes lillebror Elvir har inte träffat sin faster sen de var små, men när pappa läggs in på psyket flyttar de hem till henne. Hon bor kvar i hennes och pappas barndomshem i den lilla staden Vilaholm. Motvilligt inser Holly och Elvir att den närmaste tiden kommer bli en utmaning. Mycket riktigt; så snart barnen klivit av tåget upptäcker de att allt inte står rätt till i den sömniga småstaden.


Det första syskonen möter är en anslagstavla med en lapp om en försvunnen flicka och två killar som inte kan sluta babbla om sin spökklubb. Holly har aldrig hört något töntigare! Hemma hos fastern fortsätter den märkliga stämningen. Varför får Holly och Elvir inte gå in i pappas gamla sovrum? Varför får Holly inte umgås med snyggingen i huset mittemot? Vad är det för konstiga rivsår Elvir har fått i ansiktet? Varför blir pappa så upprörd när han får veta att barnen är i Vilaholm? När katastrofen väl inträffar har Holly ingen annan att vända sig till än töntarna i Spökklubben. Ingen annan skulle tro på vad hon varit med om.


Spökjägare är en bok i högt tempo, full av vass humor och livsfarliga spöken. Suverän skräckunderhållning för åldersspannet 10-13 år.

Karl Brandin, bibliotekarie V. Ingelstad


Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se