Veckans tips

Sök böcker, film, e-böcker etc

Större trygghet aldrig fanns av Klas Östergren

Bokomslag: Större trygghet aldrig fannsFinns garantier för trygghet? Om man strävar efter en tillvaro där ingen osäkerhet existerar, får man ett fullgott liv då? Och är det ens en rimlig målsättning? Efter att ha sett en konstutställning och hört historien om det fiktiva försäkringsbolaget ”ILAC”, fick Klas idén till den här boken.

I den sitter Hans Haraldsson och försöker gå till botten med vad det egentligen var som hände med ILACs företrädare, den mördade John Löwenskjöld. Ett långsamt och detaljrikt arbete påbörjas i Hans fuktdrabbade lägenhet i lilla samhället Gråstena.

Jag tyckte boken hade en lite förvirrande början men efterhand faller bitarna på plats och behållningen blir hur Östergren skickligt vrider och vänder på idén om att kunna säkra våra liv. En klart berättigad fråga idag när det mesta vi hör talas om i vår omvärld vittnar om att man inte kan ta något för givet. 

Och hur ska man då förhålla sig till det - livsmod eller rädsla?

Lars Reisdal, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Läs boken som e-bok

Lyssna på boken som e-ljudbok

Jag är glad att mamma dog av Jennette McCurdy

Bokomslag: Jag är glad att mamma dog Jennette McCurdy är före detta skådespelare som varit med i olika amerikanska tv-serier och hon är även musiker och regissör. Här berättar hon om sin uppväxt, där hennes mamma Debra använder Jennette för att få utlopp för det hon själv inte fick – att bli skådespelare. Debra tar med henne till auditions, skaffar en agent och ser till att Jennette lägger all tid på skådespeleri. I sina försök att hjälpa dottern att bli framgångsrik, och i vad som är menat att vara av kärlek fullständigt krossar hon sin dotters egna vilja och styr alla aspekter av hennes liv. Långsamt och under en process av många år lär sig Jennette att hantera konsekvenserna av sin uppväxt. Välskriven, intressant streckläsarbok! 

Jenny Ahlin Eklund, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Skarp av Helena Dahlgren

Bokomslag: SkarpNär litteraturvetaren Emma Wijkman, får ett vistelsestipendium i Norrbotten ser hon sin chans att få ordning på sitt minst sagt stökiga liv. Med start vid midsommar ska hon under en månad få bo ensam på den ödsligt belägna gård i Norrbotten som var författaren Beata Skarps hem. Här ska hon äntligen skriva klart sin avhandling om Skarp, som dog under mystiska omständigheter i slutet av 90-talet. Emma började läsa Beata Skarps böcker i tonåren, när författaren redan var död, och hennes tonårskärlek till dessa texter har aldrig gått över.      Men ju mer hon tar reda på om Skarps sista tid i livet, desto mer luckras gränsen mellan henne och författaren upp. En spännande och suggestiv berättelse om besatthet - där gränsen mellan fiktion och verklighet tunnas ut. Berättelsen präglas av en stor kärlek till litteraturen med gott om litterära referenser, (främst till texter i Skarps böcker) som ger ett mervärde till läsningen och av kärlek till den norrbottniska miljön där större delen av handlingen utspelar sig. Det är välskrivet och porträttet av Emma är levande.

Caisa Svärdén, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan