Veckans tips

Sök böcker, film, e-böcker etc

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Familjen

Vi står ofta frågande inför rapporter om skjutningar och våld i samhället. En obegriplig utveckling för gemene man och en skrämmande verklighet. Johanna Bäckström Lerneby har i flera år intresserat sig för en särskild aspekt av problemet, nämligen klankriminalitet. Som journalist har hon i artiklar, och nu senast i sin bok, försökt förstå mekanismerna bakom krockarna i mötet mellan klankultur och ett statligt styrt, sekulärt Sverige. Det är modigt gjort och detta kan vara den viktigaste bok jag läst på länge.
Genom intervjuer, protokoll och möten har hon fått unik insikt i vad som döljer sig bakom tidningsrubriker och rykten. Familjen i boken figurerar under fingerat namn och har sitt säte i Angered, en stadsdel de påstås styra med järnhand. Imamen Abu Nizar är en dubbel auktoritet, religiöst och som överhuvud för klanen. Han är en respekterad medlare i konflikter och den alla vänder sig till för vägledning. Johanna träffar honom ett flertal gånger och de diskuterar bl.a synen på rättskipning och ansvar. Parallellt hör vi polis och myndigheters sida av saken, med flera autentiska rättsfall som underlag. En tredje vinkling får vi i brottsoffers berättelser, som i fallet med kaféägaren Maria och hennes kamp mot indrivarna. Boken skildrar även hur handfallet vårt system står inför uppgiften att handskas med den här typen av brottslighet. Exempelvis hur byråkrati och sekretess fram till 2017 förhindrade samarbete mellan olika instanser när det gällde att samköra register mm.
Kontakten mellan polis och familjen kommer med tiden också att innehålla inslag av ömsesidigt beroende, vilket i sig är problematiskt att hantera.

För mig blir bokens stora förtjänst inte att den tar upp enskilda brott eller händelser, utan att den försöker visa på det oerhört komplicerade som uppstår i mötet mellan två radikalt skilda värdesystem.

Ett bra komplement i ämnet är Per Brinkemos artiklar och boken Mellan klan och stat.

Lars Reisdal, Höllvikens bibliotek

Är boken inne?

 

Tänk om: en studie i oro av Roland Paulsen

Tänk om

” Tanken är en god tjänare, men en fruktansvärd härskare”.
Roland Paulsen har tidigare skrivit tankeväckande om arbetssamhället och Arbetsförmedlingen som myndighet. I hans senaste bok ger han sig i kast med social ohälsa. Det blir en ganska grundlig genomgång av hur mänskligt tänkande formats över tid, var vi lägger fokus och hur det påverkar oss. Inte minst vad beträffar vår oro.

Som bekant står inte vårt välbefinnande i paritet med hur vi rimligen borde må, om man ser till vårt ekonomiska välstånd eller tekniska landvinningar. Han visar på hur vi, alltsedan jordbrukets genombrott, varit tvungna att räkna med framhållning. Lantbrukaren arbetar utifrån en förväntad utdelning längre fram vilket kräver planering men även innefattar oro inför tänkbara missöden som skulle kunna inträffa. Vi började lära oss att kalkylera med olika scenario som åtminstone krävde en Plan B, och alltsedan dess lever vi med ständiga ”tänk om…”.

Det här menar han har eskalerat. Så mycket att vi idag mestadels lägger vår energi på abstrakt oro istället för att leva i nuet. Idag oroar vi oss inte bara för nästa skörd, tekniken gör att vi måste ta ställning till sådant som - eventuellt - blir verklighet först långt fram i tiden. Vi tappar intensitet i nuet och kompenserar det till viss del genom aktiviteter som för en stund kräver total närvaro. På ett ställe nämner han hur starkt Dostojevskij kände sig levande under de fem minuter han väntade på att avrättas. Att han hunnit tänka ”om jag överlever det här ska jag försöka leva varje minut med en sådan närvaro”. Ett drastiskt exempel, men Paulsen menar att vi alla på olika sätt kan få en förnimmelse av en liknande intensitet varje gång livet abrupt tvingar oss att fullständigt vara på plats. Som vid en förlossning, ett dödsbud eller förälskelse.

Bitvis är boken ganska tung och faktaspäckad. Men jag tycker att han lyckas presentera det hela på ett sätt man förstår. Och framförallt är det utmanande tankegångar som får mig att tänka till.

Lars Reisdal, Höllvikens bibliotek 

Är boken inne?

 

Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson

Bokomslag: Den besvärliga Elin WägnerI sin bok om Fogelstadgruppen Kvinnor på gränsen till genombrott ägnar Ulrika Knutson ett kapitel åt Elin Wägner under rubriken "Mer hårding än helgon". Nu har hon skrivit än hel bok om den här hårdingen. Elin Wägner (1882-1949) var en mångsidig och ibland motsägelsefull person, journalist, författare, rösträttsaktivist och mentor till bland andra Ester Blenda Nordström. När fadern inte låter henne ta studenten slutar hon i protest skolan och skaffar sig istället arbete som journalist på Helsingborgs-Posten. Och så fortsätter hon. Hon skriver hela sitt liv, både journalistik och romaner, hon engagerar sig stark i tidens politiska frågor som rösträtt och pacifism och i framtidens frågor som miljö. 1944 väljs hon in i Svenska akademien. Hon har en stor vänkrets, är gift med John Landquist under drygt 10 år och har flera andra relationer. Allt detta belyses i Ulrika Knutsons utmärkta och välskrivna biografi där författaren inte väjer för de sidor hos Elin Wägner som idag kan kännas obekväma. Men framför tecknar hon ett nyanserat porträtt av en betydelsefull person och skribent från 1900-talets första hälft.

Den som vill läsa mer av Elin Wägner hittar henne publicerad i både tryckt och digital form. Litteraturbanken har nyligen lagt ut ett antal av hennes texter digitalt. Ulrika Knutsons favorit är Den namnlösa. Själv kan jag tipsa om Pennskaftet.

Astrid Larsson, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Elin Wägner-sällskapet

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan