Veckans tips

Sök böcker, film, e-böcker etc

Bergtagen av Camilla Sten

Bokomslag: Bergtagen  I det lilla jämtländska samhället Järvhöga sker det märkliga ting, unga män går bort sig i de djupa skogarna och försvinner spårlöst. Detta har pågått i flera årtionden men ingen tycks vilja prata om det eller göra något åt för den delen. 

 När det gamla läroverket som ligger på orten öppnar igen efter att ha varit stängt sedan -60-talet dröjer det inte länge förrän en elev på skolan, Markus, försvinner. Hans rumskompis, Emil, bestämmer sig för att till varje pris hitta sin försvunne vän igen. 

 Till sin hjälp får han Julia, en tjej som bott i Järvhöga hela sitt liv men som först nu kommer att förstå vilken skrämmande historia samhället vilar på. För i skogarna rör sig någon eller något som inte verkar vara helt mänskligt.

En rasande spännande bladvändare som låter oss följa en kamp mot klockan för att hitta Markus innan det är för sent. Samtidigt som vi läser om Emils och Julias kamp så får vi veta mer om Järvhögas skrämmande historia. Detta är första boken i vad som ska bli en trilogi.

Jesper Larsson, Skolbibliotekarie

Finns boken inne?

Bara ett litet mord av Carin Hjulström.

Bokomslag: Bara ett litet mord Detta är första delen i en ny serie om handelsträdgården Säbyholms gröna fingrar. Berättelsen börjar med att vi får träffa den kända Dramaten-skådespelerskan, Siri Ehrenswärd, som har blivit utslängd av sin gifte älskare och chef, och dessutom uppsagd på teatern, när han har hittat en yngre kvinna som han väntar barn med. Hon bestämmer sig därför för att flytta hem till sin brorson Anton, som hon inte har haft så mycket kontakt med genom åren. Han har hamnat i dåligt sällskap och har ett halvkriminellt förflutet. Nu har han, på något oklara vägar, vunnit en nedlagd handelsträdgård på poker, och de bestämmer sig för att tillsammans starta upp verksamheten igen. Det dröjer dock inte länge innan det börjar hända mystiska saker i omgivningarna.

Jakttillsyningsmannen Petter Stridh hittas mördad ute i skogen med örnfjädrar liggande runt omkring sig. På det närliggande slottet Thoresta, arbetar slottsparet febrilt med att få sin verksamhet lönsam igen. De har lyckats få dit en kinesisk delegation som ska få jaga, men då gäller det naturligtvis att inget får gå fel. Kan det verkligen vara de som ligger bakom mordet för att rädda sin verksamhet? Den lokale polisen Olle Magnusson börjar nysta i fallet, och kommer då allt närmare andra hemligheter i trakten.

Även om mordhistorien tillför lite spänning i boken, så tycker jag att det är relationen mellan Siri och Anton och beskrivningen av hur de växer som individer under berättelsens gång, som är den största behållningen. Jag tycker definitivt att man fattar sympati för både Siri och Anton, och jag ser fram emot att få läsa mer om dem i de kommande delarna om handelsträdgården Säbyholms gröna fingrar.

Karin Strand, V Ingelstad Bibliotek

Finns boken inne?

Familjen av Cecilia Lidbeck

Bokomslag Familjen

Ella är tolv år. Hon har spenderat hela sitt liv på Gården med Familjen. Familjen är en grupp på tolv personer, åtta barn och fyra vuxna, men bara en får bestämma - Far. Far är allvetande, hans hjärta är gott och hans ord är lag. På Gården odlar Familjen sin egen mat, de behöver aldrig lämna hemmet. Och tur är väl det, för Far har berättat att världen utanför Gården är farlig; världen är förgiftad och barnen får inte gå i skola. Ja, hela mänskligheten håller på att gå under och de stackarna vet inte om det själva! Det säger Far och det Far säger är ju sant. Så skönt då att Familjen har rest ett högt stängsel runt Gården, så de kan hålla resten av världen ute. 

En dag när Ella går längsmed stängslet dyker en pojke upp i skogen på andra sidan. Han är från den delen av världen som är förgiftad och fördömd. Han knaprar ivrigt på sitt giftiga godis och säger konstiga saker om världen där ute, saker som Ella vet inte kan stämma. Ella bestämmer sig för att rädda pojken, att göra honom till en i Familjen. Men pojken vägrar. Han tycker att det är Ella som behöver räddas. Han säger att Far ljuger för henne och att hon lever i en hjärntvättad sekt. Vem är det egentligen som talar sanning? Vems värld är det som snart ska rämna?

Perfekt slukar-läsning för alla över tio år med intresse för verkligt välberättade historier om livets stora frågor.

Karl Brandin, Barnbibliotekarie V Ingelstad Bibliotek

Finns boken inne?

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan