Sök böcker, film, musik etc

Juliette - kvinnan som läste på metron

Bokomslag: Juliette - kvinnan som läste på metronJuliette - kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury

Juliette tar metron till arbetet varje morgon. Arbetet på mäklarkontoret i Paris betalar hyran. Men kärleken till böcker äger hennes hjärta. På metron läser hon dock inte själv, hon läser istället av sina medresenärer. Vad berättar det de läser om vilka människor de är?

En dag bestämmer Juliette sig för att hoppa av tre hållplatser för tidigt och promenera sista biten. Hon kommer förbi en spännande port med en bok som dörrstopp. Nyfikenheten tar över och hon kliver rakt in i en enorm boksamling, Samlingens förvaltare berättar för henne om de så kallade ”boksmugglarna” som hjälper böckerna att färdas ut till rätt läsare.

Redan nästa dag kommer Juliette själv lite oavsiktligt att förmedla sin första bok…och hon kommer snart på att hon nu funnit sin rätta väg…

En bok om biblioterapi och litteratur för alla som älskar böcker och läsning! Avslutas med låååång läslista.

Anna Normann, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Jag odlar av Elin Ek

Bokomslag: Jag odlarVåren är här och kanske längtar du efter att sätta fingrarna i jorden och odla, för att sedan kunna njuta av egenproducerade grödor eller blomsterprakt i sommar?

Om du har yngre odlare i din närhet, är boken Jag odlar, inomhus, på balkongen och i trädgården av Elin Ek, alias Grynet, en bra guide! Färgglada och pedagogiska bilder varvas med massor av tips på lättodlade, snabbgroende frön. I avsnitten ”Greja” och ”Laga” finns även tips på hur du kan använda det du odlar, som t ex egna tepåsar, lavendeltvål och rotfruktschips. Genom att följa processen från frö till färdig produkt, visar boken hur allting hänger ihop. Du kan vara med och hjälpa kretsloppet genom att t ex bygga ett Air bee and bee – ett hotell för våra bin. En helt igenom klimatsmart bok!

Elin Ek har också nyligen gett ut boken Athena - Grattis världen jag är här nu, en kapitelbok för mellanstadieåldern, som även den har tema klimat och miljö. 12-åriga Athena har en RJK (Rädda Jorden Klubb) med sina vänner. Hennes superkraft är smarthet, och tur är väl det, då det behövs mycket av den varan för att rädda jorden! Den kan också vara användbar när man ska förklara för en farmor varför en 12-årig tjej inte kan duka bordet.

Therése Christensson, Skanörs bibliotek

Finns boken Jag odlar inne?

Finns boken Athena - Grattis världen! Jag är här nu inne?

Bin och människor av Lotte Möller

Bin och människor Två av mina älsklingsböcker är Lotte Möllers Citron och Smultron, båda djupdykningar i alla discipliner efter spår av citron respektive smultron. Nu är hon tillbaka igen med en ny och honungsgul bok som på samma sätt tar upp ALLT inom ett specifikt ämne - denna gången handlar det om det högaktuella ämnet bin/biodling. Hon utgår från sina egna erfarenheter som biskötare och berättar i bokens första del om biskötseln månad för månad. Varje kapitel/månad tar upp dels ett personligt minne och dels ett specifikt ämne inom biodlarkonsten. Bokens andra del diskuterar den aktuella situationen för bina; de olika miljöhoten och de alternativa sätt att bedriva biodling som hoten givit upphov till. De personliga minnena rymmer många underbara anekdoter. Inte mindre än två gånger har Lotte Möller t ex träffat en av biodlingens största profiler Broder Adam. Han kallas Buckfastbiets fader eftersom det var hans mångåriga och idoga genetiska arbete som ledde fram till Buckfastbiet som, enligt Lotte,  ”sägs förena alla de goda egenskaper som ett bi kan ha”. Och visste ni att det latinska namn, Apis mellifera, som Carl von Linné gav biet, betyder ”det honungsbärande biet”? Hans bror Samuel, som var en av den svenska biodlingens föregångsmän, opponerade sig naturligtvis. Det är ju inte honung utan nektar som biet bär. Men se det hjälpte inte……

Pia Åkerman, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se