Förälder eller pedagog?

Språk

Förälder eller pedagog?

Varmt välkomna till biblioteket med barnen!

Här kan du hitta alltifrån pekböcker för de allra minsta till spännande fantasyäventyr för unga vuxna. Du kan också låna film, tv-spel och tidningar och biblioteket erbjuder även ett stort digitalt utbud av såväl böcker, ljudböcker och filmer.

Våra barnavdelningar erbjuder härliga miljöer att vara i. Kom och mys en stund när du vill, eller passa på när vi har speciella verksamheter som sagostund eller pyssel. Skolor och förskolor är också varmt välkomna att besöka biblioteket, låna böcker och delta i förbokade aktiviteter. 

Programverksamhet

Biblioteken erbjuder en rik och uppskattad programverksamhet för barn. Några exempel är sagostunder, familjeaktiviteter, skapande verksamhet, filmvisningar, bokklubbar, sångstunder och verksamhet för de allra minsta. Under skolloven har vi aktiviteter för lovlediga barn, och Sommarboken håller på under hela sommarlovet. I vårt kalendarium ser du vad som är på gång.

Böcker på olika språk

På biblioteken har vi böcker för barn och unga på flera olika språk. Biblioteket kan även låna in böcker på olika språk från till exempel stadsbiblioteket i Malmö eller Internationella biblioteket i Stockholm.

Lyssna på en bok

Ljudböcker på CD och streamade e-ljudböcker finns att låna för alla barn. Men om du har svårt att läsa, exempelvis vid synsvårigheter eller dyslexi, så finns det inlästa böcker speciellt för dig - talböcker. De flesta nya böcker finns inlästa som talböcker. Talböcker laddas ner från Myndigheten för tillgängliga mediers webbkatalog Legimus. Kontakta ditt bibliotek så hjälper vi dig att få ett konto och komma igång.

Samarbete med förskolor och skolor

Förskolor och skolor är varmt välkomna att besöka biblioteket, låna böcker och delta i förbokade aktiviteter. De olika biblioteken samarbetar med förskolor och skolor på olika sätt, exempelvis läsprojekt, författarbesök samt biblioteksbesök vid sagostunder, bokprat och biblioteksvisningar. Kontakta ditt bibliotek för mer information, eller om ni vill starta upp ett samarbete.

Gåvobok till bebisar

I samarbete med BVC bjuds alla nyblivna föräldrar in till biblioteken när barnen är runt 8 månader. Vi visar runt, pratar om läsning och tipsar om böcker. En av våra favoritböcker, "Knacka på" av Anna-Clara Tidholm, läses för barnen och den får ni också med er hem som en gåva från biblioteket.

Eget lånekort

När barnet går i förskoleklass är det dags att få ett eget lånekort. Tillsammans med sin förskoleklass besöker barnet biblioteket, går i "bokskola" och får sitt alldeles egna lånekort. De får också en presentbok från biblioteket.

Högläsning - mysigt, roligt och livsviktigt

Att läsa tillsammans kan ofta vara både kul, mysigt och lärorikt! Gör det till en rolig och mysig vana att läsa en stund tillsammans, det är ett bra sätt att skapa läslust hos barnet. Det finns många roliga och spännande böcker att välja mellan!

Böcker utvecklar barns språk, ordförråd, fantasi och förmågan att förstå andra människors känslor och handlingar. Att läsa ihop med sitt barn lägger en grund för barnets egen läsning, barn som har fått lyssna till många böcker och berättelser blir ofta sugna på att lära sig läsa själva. Fortsätt läsa högt för barnen även när de har lärt sig läsa själva.

Man är aldrig för liten eller för stor för att lyssna på en berättelse! På biblioteket kan du få hjälp att hitta en bok som passar alltifrån den allra minsta till den stretiga tonåringen.

Läs mer om högläsning på Barnens bibliotek.