Språk

Vem vågar? av Stina Wirsén

Bokomslag: Vem vågar?Idag är det inte förskoledag, idag är det ledig dag! Men stora Hund är tråkig och ska jobba och data och köpa nya byxor. Åh så tråkigt tycker lilla Hund. Lyckost Knatt och Gnis som får åka på utflykt med sin familj. Vågar lilla Hund följa med…? Utan sina stora? Ja! Lilla Hund vill våga!

De åker buss länge. Det är trångt och varmt men till slut går de av. Alla är med. Ingen glömdes kvar, bara nappen. Är de framme nu? Nä, nu ska de gå en bit också. Det känns jättejobbigt att gå, och vart kissar man i skogen? Och tänk om det bara finns äcklig matsäck? Och Gnis och Knatt som bara går och går och leker högst upp på stora stenen. Nu vill inte lilla Hund mer. Vilken tur att Gnis och Knatts lillasyskon Luden är med. Lilla Luden behöver kramas och passas och tröstas när farliga myror anfaller, av lilla Hund som är så stor och modig.

Stina Wirsén har skrivit ännu en träffsäker bilderbok som sätter ord på små barns stora känslor. Här om hur roliga äventyr ändå kan kännas jobbiga när ens egna stora inte är med. Läs även övriga böcker i Vem-serien.

Hanna Agebjörn, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Alla Vem-böckerna

Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren

Bokomslag Knäckarbanketten De två bröderna och hertigarna Ludbert och Odert hatar varandra över allting annat och tävlar om allt. När Ludbert bestämmer sig för att anordna en gigantisk bankett så börjar Odert genast smida på en plan som ska göra så att broderns bankett blir ett fiasko. Odert hittar på ett recept med minst sagt ovanliga ingredienser som han är säker på att brodern inte kan ordna fram. Så om Odert sprider ryktet om att Ludbert inte kan servera denna rätt, en så kallad kalabalikaladåb, så borde ju banketten bli ett fiasko? När Ludbert får höra om den märkliga maträtten blir han vansinnig och tvingar några av sina soldater och den stackars kökspojken Amund att bege sig för att finna de ingredienser som krävs för att laga till kalabalikaladåben. Vad Amund inte vet är att han bara får följa med för att agera lockbete för de hemska vidunder som kan erhålla ingredienserna som krävs. Som tur är så har Amund fått hjälp från ett oväntat håll, en av Ludberts döttrar, den egensinniga Ottilia, har bestämt sig för att Amund inte ska offras bara för en påhittad maträtts skull. Frågan är bara om hennes list är tillräckligt för att rädda Amund?

En fantastisk saga, fylld med äventyr, galna karaktärer och skrämmande vidunder. En perfekt bok att läsa högt och dessutom finns här många fina illustrationer som bidrar till att fånga läsaren i den sagovärld som målas upp på boksidorna.

Jesper Larsson, Västra Ingelstads bibliotek

Finns boken inne?

Morris Mohlin på iskallt uppdrag

bokomslag: Morris mohlin Morris Mohlin på iskallt uppdrag av Maria Frensborg

Möt Morris Mohlin, 13 år: Kattmördare, leklandslejon och låtsaspojkvän. Ja, Morris har mycket på gång men är dålig på det mesta. Dessutom är han finnig, blek och pank. Men om man pajar mobilen lika ofta som Morris så måste pengarna komma någonstans ifrån. Alltså tackar han ja till alla skitjobb i sikte. Eller som han själv beskriver sin situation: ”Fuckety-fuck-piss-fuck!”   

Morris ställer till det för sig på alla sätt, inte minst i kärlekslivet. När känslor slits mellan drömtjejen Saga, som han ”känner” på Instagram, och Mirre, vars katt han råkat mörda, skruvas pinsamheterna upp till maxnivå. Kommer han lyckas trassla sig ur allt med något som liknar heder i behåll? Maria Frensborg och illustratören Kalle Landegren har hittat helt rätt ton för läsekretsen 10-14 år med sin vassa (men aldrig ondsinta) humor. Gapflabbsgaranti utlovas!

I vår fortsätter Morris öden och äventyr i Morris Mohlin är levande måltavla. Missa inte det! 

Karl Brandin, Västra Ingelstads bibliotek

Finns boken inne?

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan