Boktipset

Språk

Kiosken av Anete Melece

Kiosken

Har du någonsin känt det som att du är fast på en och samma plats; att du inte vet hur du ska ta dig ut ur din trygga lilla bubbla?

Så är det för Olga som jobbar i en kiosk. Samma människor kommer dag efter dag. Vissa vill köpa godis, andra köpa tidningar eller bara prata med Olga. Det händer aldrig något utöver det vanliga. Hon har jobbat i kiosken så länge att hon nästan har blivit ett med den.

Men så en dag så kommer ett par pojkar och gör ett busstreck vilket leder till att kiosken går sönder, det är då Olgas äventyr börjar.

Det här är en fantastisk bilderbok som visar känslan av att längta sig bort men även att våga ta steget ut ur sin trygga vardag och ut i ovissheten.

Rebecca Thörn, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Bergtagen av Camilla Sten

Bokomslag: Bergtagen  I det lilla jämtländska samhället Järvhöga sker det märkliga ting, unga män går bort sig i de djupa skogarna och försvinner spårlöst. Detta har pågått i flera årtionden men ingen tycks vilja prata om det eller göra något åt för den delen. 

 När det gamla läroverket som ligger på orten öppnar igen efter att ha varit stängt sedan -60-talet dröjer det inte länge förrän en elev på skolan, Markus, försvinner. Hans rumskompis, Emil, bestämmer sig för att till varje pris hitta sin försvunne vän igen. 

 Till sin hjälp får han Julia, en tjej som bott i Järvhöga hela sitt liv men som först nu kommer att förstå vilken skrämmande historia samhället vilar på. För i skogarna rör sig någon eller något som inte verkar vara helt mänskligt.

En rasande spännande bladvändare som låter oss följa en kamp mot klockan för att hitta Markus innan det är för sent. Samtidigt som vi läser om Emils och Julias kamp så får vi veta mer om Järvhögas skrämmande historia. Detta är första boken i vad som ska bli en trilogi.

Jesper Larsson, Skolbibliotekarie

Finns boken inne?

Familjen av Cecilia Lidbeck

Bokomslag Familjen

Ella är tolv år. Hon har spenderat hela sitt liv på Gården med Familjen. Familjen är en grupp på tolv personer, åtta barn och fyra vuxna, men bara en får bestämma - Far. Far är allvetande, hans hjärta är gott och hans ord är lag. På Gården odlar Familjen sin egen mat, de behöver aldrig lämna hemmet. Och tur är väl det, för Far har berättat att världen utanför Gården är farlig; världen är förgiftad och barnen får inte gå i skola. Ja, hela mänskligheten håller på att gå under och de stackarna vet inte om det själva! Det säger Far och det Far säger är ju sant. Så skönt då att Familjen har rest ett högt stängsel runt Gården, så de kan hålla resten av världen ute. 

En dag när Ella går längsmed stängslet dyker en pojke upp i skogen på andra sidan. Han är från den delen av världen som är förgiftad och fördömd. Han knaprar ivrigt på sitt giftiga godis och säger konstiga saker om världen där ute, saker som Ella vet inte kan stämma. Ella bestämmer sig för att rädda pojken, att göra honom till en i Familjen. Men pojken vägrar. Han tycker att det är Ella som behöver räddas. Han säger att Far ljuger för henne och att hon lever i en hjärntvättad sekt. Vem är det egentligen som talar sanning? Vems värld är det som snart ska rämna?

Perfekt slukar-läsning för alla över tio år med intresse för verkligt välberättade historier om livets stora frågor.

Karl Brandin, Barnbibliotekarie V Ingelstad Bibliotek

Finns boken inne?

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan