Boktipset

Språk

Tre nya julfavoriter för de yngsta

Bokomslag: Lilla tomtenBokomslag: Tomtarnas julnattBokomslag: Julen vad är det?

Varje år ser jag med spänning fram emot julens nya bilderböcker. I år har det kommit flera härliga, fullproppade med julstämning. Kryp ner i soffan med dessa favoriter och mys in julen.

Lilla tomten har mycket att göra, alla djuren på gården är hungriga och vill ha mat. Sedan väntar ett stort fat gröt som människorna ställt ut. Gott! Men hjälp – lilla tomten ramlar i! Finns det någon som kan hjälpa honom? En söt, lagom spännande småbarnsbok i kartong för de yngsta.

I Tomtarnas julnatt får vi tippetappa upp ur vrårna med 24 spralliga tomtenissar. Maria Jönsson har illustrerat den kända julvisan i en detaljrik, humoristisk bilderbok med mycket att upptäcka. Läs, sjung och upptäck, om och om igen.

I Julen, vad är det? får vi följa en förundrad flicka och hennes katt och fundera över julen. Kanske är julen alla småsaker – doften av en clementin, baka pepparkakor och vänta på tomten. Årets kanske mest stämningsfulla julbok som passar fint att läsa tillsammans med både små och stora barn i förskoleåldern.

Hanna Agebjörn, Vellinge bibiotek

Finns böckerna inne?
Lilla tomten av Moa Eriksson Sandberg och Erik Sandberg
Tomtarnas julnatt av Maria Jönsson, fritt efter Alfred Smedberg
Julen, vad är det? av Laura Di Francesco

Övergångarna av Andreas Kundler

Övergångarna

Antons älskade morfar dör och det visar sig att han haft hemligheter. Stora hemligheter!
Några dagar efter begravningen får Anton ett mystiskt brev. Det är från en vän till morfar som vill träffa honom. När han kommer dit berättar hon en otrolig historia om ett land som heter Verdisia dit man kommer när man är död. Men, Verdisia är ju Antons och morfars fantasiland som de uppfann när Anton var liten! De har tom. ritat och skrivit en egen liten bok om det. Det finns väl inte på riktigt?!!
Vännen säger att morfar flydde dit för att han var förföljd. Han skulle alltså kört i sjön på flit och drunknat?
Snart märker Anton att även han är förföljd.

Den här boken känns som en spännande och actionfylld film med biljakter, hemliga agenter, vålnader och en märklig tunnel som leder…
Ja, vart leder den?

Ewa Matz, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Tulpanpojken av Christina Wahldén

Tulpanpojken

Will är en 11-årig pojke som längtar efter att slippa bomber och svält. Ända sen han var 6 år har det varit krig i hans hemland Holland.
Nu är kriget slut, men det finns bara sockerbetor att äta, så han får åka tåg till Sverige för att bo hos en familj och äta upp sig under vintern. Han hamnar hos världens snällaste familj där han får mat, kärlek och värme. Han får också fem nya syskon och en hund!

Det var inte länge sedan andra världskriget spred skräck alldeles nära oss. Det här är ett bra sätt att få veta mer om hur man levde då.

Ewa Matz, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan