Språk

Astrid, alltid Astrid!

Bokomslag: Astrid, alltid Astrid!Astrid, alltid Astrid! Av Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore

”Stackars alla människor på jorden som inte har lika fint namn som jag. Jag heter Astrid. Det har jag valt helt själv för mamma och pappa fattade inte när jag föddes att det var Astrid jag borde heta. ”

Så börjar första delen i en serie om envisa, åttaåriga Astrid som gillar egna tänkarstunder, såsa runt hos farmor och läsa serietidningar. Speciellt sista sidan i Lucky Luke, där han rider iväg ensam på sin häst i solnedgången. Det är så fint och vemodigt på något sätt, bitterljuvt säger pappa att det heter. Men det är inte så lätt att få till egna tänkarstunder och lite lugn och ro när man har tre storasyskon, delar rum och dessutom måste vara på fritids där det är ett himla liv hela tiden. Som tur är har Astrid en del knep för att få sin vilja igenom. Hon har exempelvis, förutom att byta namn, lyckats få slippa att äta skolans äckliga grönsvarta potatisar. Ska hon lyckas övertala mamma och pappa att få sluta på fritids?

En härlig vardagsberättelse ur en envis, charmig och mångsidig tjejs perspektiv!

Hanna Agebjörn, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Backa hem, Nilla! av Anja Gatu

Bokomslag: Backa hem, Nilla!Sommarens fotbolls-VM är slut men spelarnas insatser lever kvar, kanske inte minst Nilla Fischers räddningsnick. För alla som vill ha mer fotboll, och mer av Nilla, finns nu boken Backa hem Nilla.

Nilla växer upp i ett litet samhälle, spelar mittfältare i laget och älskar fotboll. När laget får en ny tränare, en f.d landslagsspelare, blir Nilla eld och lågor. Nu ska hon visa vad hon kan, nu ska hon utvecklas! Men tränaren tycker inte alls att Nilla ska vara mittfältare utan placerar henne som mittback. All förhoppning, vänds snart till avundsjuka och en känsla av värdelöshet. Nilla börjar tvivla på om det ens är roligt med fotboll längre. Duger hon något till?

Men med motgångarna, kommer snart framgångarna och samtidigt som Nilla utvecklas som mittback, utvecklas hon också som människa och vågar tro på sig själv.

Ett annat tips är Gå på mål, Marta, av samma författare.

Marta växer upp i de fattiga kvarteren i Brasilien och drömmer om att få gå i skolan och spela fotboll. Nilla och Marta kommer från helt olika bakgrunder men förenas i samma glödande kärlek för fotbollen, den som förenar människor över hela världen och som också genomsyrar böckerna.

Therése Christensson, Skanörs bibliotek

Finns Backa hem Nilla inne?

Finns Gå på mål Marta inne?

Spökjägare av Martin Jern

BokomslagHolly och hennes lillebror Elvir har inte träffat sin faster sen de var små, men när pappa läggs in på psyket flyttar de hem till henne. Hon bor kvar i hennes och pappas barndomshem i den lilla staden Vilaholm. Motvilligt inser Holly och Elvir att den närmaste tiden kommer bli en utmaning. Mycket riktigt; så snart barnen klivit av tåget upptäcker de att allt inte står rätt till i den sömniga småstaden.

Det första syskonen möter är en anslagstavla med en lapp om en försvunnen flicka och två killar som inte kan sluta babbla om sin spökklubb. Holly har aldrig hört något töntigare! Hemma hos fastern fortsätter den märkliga stämningen. Varför får Holly och Elvir inte gå in i pappas gamla sovrum? Varför får Holly inte umgås med snyggingen i huset mittemot? Vad är det för konstiga rivsår Elvir har fått i ansiktet? Varför blir pappa så upprörd när han får veta att barnen är i Vilaholm? När katastrofen väl inträffar har Holly ingen annan att vända sig till än töntarna i Spökklubben. Ingen annan skulle tro på vad hon varit med om.

Spökjägare är en bok i högt tempo, full av vass humor och livsfarliga spöken. Suverän skräckunderhållning för åldersspannet 10-13 år.

Karl Brandin, Västra Ingelstads bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se