Boktipset

Språk

Sköldpaddor hela vägen ner av John Green

Bokomslag: Sköldpaddor hela vägen nerI den här boken får vi följa med Aza Holmes som försöker reda ut ett försvinnande och samtidigt försöka navigera alla komplikationer hennes extrema ångest ger henne. Man får höra om hur hennes ångest påverkar hennes relation till hennes bästa vän Daisy och hennes nyfunna pojkvän Davis, sonen till den försvunna miljardären. Boken är fylld av absurda situationer som Aza och Davis går igenom på grund av deras båda ganska begränsade världssyner. Den väcker sympati och förståelse för folk med psykisk ohälsa samtidigt som den innefattar ett spännande mysterium. Enligt mig är det här John Greens bästa bok och jag rekommenderar den starkt!

Siri Agebjörn, prao

Finns boken inne?

H som i Harriet av Cecilia Lidbeck

Bokomslag: H som i HarrietElvaåriga Harriet lever ett fashionabelt jetsetliv. Med mamma och hushållerskan Daisy pendlar hon mellan våningen i Madrid, ett chateau i sydfrankrike och huset vid svenska kusten. Harriet är konsertpianist och mamman driven entreprenör, ständigt på språng, aldrig stilla. Harriet får visserligen allt hon pekar på, men mamman känns frånkopplad. Ja, rent av besvärad av sin dotter. Men så fort Harriet spelar piano lever mamman upp. Hon skryter för alla bekanta om Harriets spelande, trots att Harriet själv vet att hon inte är något underbarn. Hon börjar inse att hon spelar mer för mammans än sin egen skull. Så, varför denna besatthet vid pianot? Och varför finns det inga bilder från när Harriet var liten? Vad döljs i skåpet som Harriet inte får öppna? Familjedramat briserar när mamman avskedar Daisy över en struntsak och sedan far på jobbresa över Harriets födelsedag. Förtvivlad börjar Harriet nysta i alla frågetecken och gör snart en omvälvande upptäckt.

Cecilia Lidbeck bygger mycket skickligt upp spänningen mellan mor och dotter i detta psykologiska drama som fascinerar från pärm till pärm. För avancerade läsare från ca. 10 år.

Karl Brandin, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Mystiska platser i världen av Dylan Thuras

Bokomslag: Mystiska platser i världenHäng med till hundra av världens mest märkliga och mystiska platser!
I Vietnam finns världens största grottsystem, den största grottan är en halvmil lång och här finns regnskog, floder och ett unikt djurliv. I Vietnam kan vi även besöka en spöklikt övergiven nöjespark.
I Europa åker vi Skottland och går i dinosauriernas fotspår och får vara med om en fin eldfest för att värma upp vintern.  I Venezuela finns en plats med åska 260 dagar om året. Här kan man få vara med om åska tio timmar i sträck. En mäktig upplevelse! I detta land kan man även få glass som kvällsmat: laxglass eller varmkorvsglass. I Colombia har några barn en minst sagt annorlunda skolväg. De bor i Anderna och hemmet ligger på ett berg och skolan på ett annat. De åker i en hemgjord linbana över dalgången i 100 km/timme. 
Gå nu ut och upptäck spännande platser på hemmaplan! För de finns, bara du håller ögonen öppna. Här i Skåne finns tex. ett lilleputtland.

Ewa Matz, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne? 

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan