Språk

Den där Jonny Jonsson Johnson av Elin Lindell

Bokomslag: Den där Jonny Jonsson JohnsonJonnys föräldrar är skilda. Det är tur, tycker Jonny. Förut bråkade föräldrarna jämt, men nu när de skilt sig så har de äntligen blivit goda vänner. Jonnys skräck är att mamman och pappan ska bli ihop igen. Han oroar sig också för sitt namn. En dag i skolan får han höra att de flesta som har ett namn som slutar på Y blir kriminella. Ett tag verkar det faktiskt som att det kommer att gå rätt så illa för Jonny. Rätt som det är har han råkat sno en cykel, utan att det egentligen var meningen! Dessutom klantar han till det när han ska hjälpa sin bästa kompis Elias att fråga chans på en tjej. Ibland känner sig Jonny verkligen som en åsna…


Det här är en jätterolig och fin bok, om vardagen för en kille i mellanstadiet. Berättelsen innehåller både många pinsamma situationer och varma relationer.

Mark Wallenius, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Thornhill av Pam Smy

Thornhill

Det här är en kapitelbok för barn runt 12 år och uppåt och vi får i denna bok följa två flickor i olika tider.
Vi får följa Mary år 1982 som bor på barnhemmet Thornhill. Mary älskar att vara för sig själv och göra dockor av lera, hon anses vara lite konstig av både barnen och de vuxna på Thornhill. Vi får följa Mary genom hennes dagbok och hon berättar om sin rädsla över en flicka som bott på Thornhill förut, och som mobbade Mary. Så kommer flickan tillbaka och Mary fasar för vad som kan hända.
Samtidigt får vi följa en flicka vid namn Ellen. Men Ellen får vi inte läsa om utan vi följer henne i bilder. Via bilderna visar det sig att Ellen flyttar in i huset bredvid Thornhill 2017 och hon tittar nyfiket på rucklet bredvid där det ibland skymtas en flicka som Ellen försöker få kontakt med.

En härlig spökhistoria som ger kalla kårar längs ryggen.

Rebecca Carlsson, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Astrid, alltid Astrid!

Bokomslag: Astrid, alltid Astrid!Astrid, alltid Astrid! Av Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore

”Stackars alla människor på jorden som inte har lika fint namn som jag. Jag heter Astrid. Det har jag valt helt själv för mamma och pappa fattade inte när jag föddes att det var Astrid jag borde heta. ”

Så börjar första delen i en serie om envisa, åttaåriga Astrid som gillar egna tänkarstunder, såsa runt hos farmor och läsa serietidningar. Speciellt sista sidan i Lucky Luke, där han rider iväg ensam på sin häst i solnedgången. Det är så fint och vemodigt på något sätt, bitterljuvt säger pappa att det heter. Men det är inte så lätt att få till egna tänkarstunder och lite lugn och ro när man har tre storasyskon, delar rum och dessutom måste vara på fritids där det är ett himla liv hela tiden. Som tur är har Astrid en del knep för att få sin vilja igenom. Hon har exempelvis, förutom att byta namn, lyckats få slippa att äta skolans äckliga grönsvarta potatisar. Ska hon lyckas övertala mamma och pappa att få sluta på fritids?

En härlig vardagsberättelse ur en envis, charmig och mångsidig tjejs perspektiv!

Hanna Agebjörn, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se