Språk

Backa hem, Nilla! av Anja Gatu

Bokomslag: Backa hem, Nilla!Sommarens fotbolls-VM är slut men spelarnas insatser lever kvar, kanske inte minst Nilla Fischers räddningsnick. För alla som vill ha mer fotboll, och mer av Nilla, finns nu boken Backa hem Nilla.

Nilla växer upp i ett litet samhälle, spelar mittfältare i laget och älskar fotboll. När laget får en ny tränare, en f.d landslagsspelare, blir Nilla eld och lågor. Nu ska hon visa vad hon kan, nu ska hon utvecklas! Men tränaren tycker inte alls att Nilla ska vara mittfältare utan placerar henne som mittback. All förhoppning, vänds snart till avundsjuka och en känsla av värdelöshet. Nilla börjar tvivla på om det ens är roligt med fotboll längre. Duger hon något till?

Men med motgångarna, kommer snart framgångarna och samtidigt som Nilla utvecklas som mittback, utvecklas hon också som människa och vågar tro på sig själv.

Ett annat tips är Gå på mål, Marta, av samma författare.

Marta växer upp i de fattiga kvarteren i Brasilien och drömmer om att få gå i skolan och spela fotboll. Nilla och Marta kommer från helt olika bakgrunder men förenas i samma glödande kärlek för fotbollen, den som förenar människor över hela världen och som också genomsyrar böckerna.

Therése Christensson, Skanörs bibliotek

Finns Backa hem Nilla inne?

Finns Gå på mål Marta inne?

Spökjägare av Martin Jern

BokomslagHolly och hennes lillebror Elvir har inte träffat sin faster sen de var små, men när pappa läggs in på psyket flyttar de hem till henne. Hon bor kvar i hennes och pappas barndomshem i den lilla staden Vilaholm. Motvilligt inser Holly och Elvir att den närmaste tiden kommer bli en utmaning. Mycket riktigt; så snart barnen klivit av tåget upptäcker de att allt inte står rätt till i den sömniga småstaden.

Det första syskonen möter är en anslagstavla med en lapp om en försvunnen flicka och två killar som inte kan sluta babbla om sin spökklubb. Holly har aldrig hört något töntigare! Hemma hos fastern fortsätter den märkliga stämningen. Varför får Holly och Elvir inte gå in i pappas gamla sovrum? Varför får Holly inte umgås med snyggingen i huset mittemot? Vad är det för konstiga rivsår Elvir har fått i ansiktet? Varför blir pappa så upprörd när han får veta att barnen är i Vilaholm? När katastrofen väl inträffar har Holly ingen annan att vända sig till än töntarna i Spökklubben. Ingen annan skulle tro på vad hon varit med om.

Spökjägare är en bok i högt tempo, full av vass humor och livsfarliga spöken. Suverän skräckunderhållning för åldersspannet 10-13 år.

Karl Brandin, Västra Ingelstads bibliotek

Finns boken inne?

I döden för dig av Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

Bokomslag: I döden för digVintern är på väg till smultronkullen men det är också döden. Nina sover på balkongen varenda natt för att göra sin alkoholist till styvpappa mindre arg. På andra sidan balkongväggen bor Omni som är överviktig och måste ta hand om sin mamma. Genom det lilla hållet i väggen lär de känna varandra och smider planer. Nina vill döda sin pappa och Omni vill döda sig själv. Ingen vet vad den andra vill och när de blandar in de mystiska tvillingarna från klassen blir allt bara mer komplicerat.

Boken är väldigt spännande och tankeväckande men använder aldrig dess mörka teman för att shocka en. Karaktärerna är intressanta och varför de gör som de gör är lätt att förstå. Det enda negativa med boken är att man får ledtrådar om att någonting är fel med tvillingarna men boken säger aldrig vad som är fel med dem.

Linnea Larsson, PRAO på Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se