Språk

I döden för dig av Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

Bokomslag: I döden för digVintern är på väg till smultronkullen men det är också döden. Nina sover på balkongen varenda natt för att göra sin alkoholist till styvpappa mindre arg. På andra sidan balkongväggen bor Omni som är överviktig och måste ta hand om sin mamma. Genom det lilla hållet i väggen lär de känna varandra och smider planer. Nina vill döda sin pappa och Omni vill döda sig själv. Ingen vet vad den andra vill och när de blandar in de mystiska tvillingarna från klassen blir allt bara mer komplicerat.

Boken är väldigt spännande och tankeväckande men använder aldrig dess mörka teman för att shocka en. Karaktärerna är intressanta och varför de gör som de gör är lätt att förstå. Det enda negativa med boken är att man får ledtrådar om att någonting är fel med tvillingarna men boken säger aldrig vad som är fel med dem.

Linnea Larsson, PRAO på Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Jag odlar av Elin Ek

Bokomslag: Jag odlarVåren är här och kanske längtar du efter att sätta fingrarna i jorden och odla, för att sedan kunna njuta av egenproducerade grödor eller blomsterprakt i sommar?

Om du har yngre odlare i din närhet, är boken Jag odlar, inomhus, på balkongen och i trädgården av Elin Ek, alias Grynet, en bra guide! Färgglada och pedagogiska bilder varvas med massor av tips på lättodlade, snabbgroende frön. I avsnitten ”Greja” och ”Laga” finns även tips på hur du kan använda det du odlar, som t ex egna tepåsar, lavendeltvål och rotfruktschips. Genom att följa processen från frö till färdig produkt, visar boken hur allting hänger ihop. Du kan vara med och hjälpa kretsloppet genom att t ex bygga ett Air bee and bee – ett hotell för våra bin. En helt igenom klimatsmart bok!

Elin Ek har också nyligen gett ut boken Athena - Grattis världen jag är här nu, en kapitelbok för mellanstadieåldern, som även den har tema klimat och miljö. 12-åriga Athena har en RJK (Rädda Jorden Klubb) med sina vänner. Hennes superkraft är smarthet, och tur är väl det, då det behövs mycket av den varan för att rädda jorden! Den kan också vara användbar när man ska förklara för en farmor varför en 12-årig tjej inte kan duka bordet.

Therése Christensson, Skanörs bibliotek

Finns boken Jag odlar inne?

Finns boken Athena - Grattis världen! Jag är här nu inne?

Battle av Maja Lunde

BattleI Battle får vi följa Amalie som är lyckligt lottad att ha många vänner, en snygg pojkvän, hon är rik och duktig på att dansa. Hon har helt enkelt det mesta man kan önska sig. Hon fokuserar mycket på sin dans och hon vet att hon är duktigare än de flesta. Allt går bra tills en dag då kronofogden kommer och tvingar Amalie och hennes pappa att flytta ifrån sitt hus för att pappan är bankrutt. De får flytta till en annan del av stan, en fattigare del, vilket får Amalie att skämmas. Men där träffar hon Mikael, en kille som dansar Hip-hop och som vänder Amalies liv upp och ner, inget blir som det varit förut…
En härlig bok om kärlek, dans och livsomvälvande händelser.

Rebecca Carlsson, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne? 

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se