Boktipset

Språk Språk

Barn och barnbibliotekarier tipsar:

Magi av Angie Sage

Bokomslag: MagiI en stad fylld av magi vars drottning och överste magiker blivit mördade bor familjen Heap. Familjen har just fått en sjunde son, Septimus, vars pappa också är den sjunde sonen. Detta ska, enligt sägnen göra Septimus till en ovanligt kraftfull magiker. När pappa Silas är ute och vandrar i skogen finner han ett litet barn som endast är inlindat i en filt. Då barnet fryser tar Silas med barnet hem. Väl hemma får han reda på att den nyfödda sonen är död och att barnmorskan tagit med sig liket. Familjen Heap tar hand om flickan, Jenna, som sin egen dotter. Men vem är egentligen Jenna och vad hände med Septimus?                                                      

Magi av Angie Sage är den första boken i den mystiska Fantasy-serien om Septimus Heap. Serien är i sju delar och jag rekommenderar den framför allt till barn som går på mellan- och högstadiet. Dock kan både yngre och äldre barn läsa serien.

Andreas, PRAO-elev på Vellinge Bibliotek

Finns boken inne?

Sagan om den underbara familjen Kanin...

Bokomslag: Sagan om den underbara familjen Kanin och farbror EländeSagan om den underbara familjen Kanin och farbror Elände av Jonna Björnstjerna.

Mamma Kanin sitter och läser tidningen. Den olycksbådande huvudnyheten ”Sagoskogen drabbad av EXTREM OTUR” lyser i fetstilt på förstasidan. Och det är ingen hejd på bedrövelserna – trasiga tekannor, upptagna toaletter och glömska grisar som missar både rinnande kranar och att köpa mjölk. Och på varje bild tycks Farbror Elände skymta fram… Nehej, suckar mamma Kanin, dags att plocka blåbär. Men i skogen trampar mamma Kanin rätt i den nästan fulla blåbärskorgen och sätter sig i Lillebrors korg också! Eländets Elände! Vad är det som händer i Sagoskogen egentligen? Kan barnen Kanin och en fyrklöver vända den olycksaliga trenden?

Det är fem år sedan den fjärde boken om Den underbara familjen Kanin i Sagoskogen kom ut, och jag hade börjat tvivla på att det skulle komma fler. Men lagom till tioårsjubileet och höstmörkret kommer nu äntligen en härligt rolig och mysläskig uppföljare! Prisade bilderböcker av både små och stora med lika underbara bildvärldar som både familjen Kanin och gläntan i Sagoskogen, som tål att läsas och tittas i om och om igen.

Hanna Agebjörn, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Crossover av Kwame Alexander

Bokomslag: Crossover

Tvillingarna Josh och Jordan är 12 år och skolans kungar på basketplanen. Passionen för sporten delas med deras pappa, en före detta proffslirare och tvillingarnas stora hjälte. Pappan slutade spela på grund av en knäskada, men Josh misstänker att det snarare var läkarskräck som satte punkt för hans karriär. Josh och Jordan är oskiljaktiga både på och utanför planen. Men allt ställs på ända när de träffar Alexis och Jordan blir störtförälskad. Han har plötsligt viktigare saker att göra än att spela basket med brorsan. Josh lämnas ensam kvar med bollen och korgen. Utan sin tvilling känner sig Josh alltmer vilsen och det dröjer inte länge innan hans frustration blir utåtagerande. Samtidigt börjar det bli alltmer tydligt att pappans hälsa är i fara och att läkarskräcken kommer att få ödesdigra konsekvenser.

Crossover är skriven på hiphop-doftande vers där rad efter rad dribblas, studsas och dunkas fram. Det är snabbläst, unikt och verkligt hjärtskärande. Den utmärkta svenska översättningen står Jason ”Timbuktu” Diakité för.

Karl Brandin, Skanörs bibliotek    

Finns boken inne? 

     

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se