Boktipset

Språk Språk

Barn och barnbibliotekarier tipsar:

Sagan om den underbara familjen Kanin...

Bokomslag: Sagan om den underbara familjen Kanin och farbror EländeSagan om den underbara familjen Kanin och farbror Elände av Jonna Björnstjerna.

Mamma Kanin sitter och läser tidningen. Den olycksbådande huvudnyheten ”Sagoskogen drabbad av EXTREM OTUR” lyser i fetstilt på förstasidan. Och det är ingen hejd på bedrövelserna – trasiga tekannor, upptagna toaletter och glömska grisar som missar både rinnande kranar och att köpa mjölk. Och på varje bild tycks Farbror Elände skymta fram… Nehej, suckar mamma Kanin, dags att plocka blåbär. Men i skogen trampar mamma Kanin rätt i den nästan fulla blåbärskorgen och sätter sig i Lillebrors korg också! Eländets Elände! Vad är det som händer i Sagoskogen egentligen? Kan barnen Kanin och en fyrklöver vända den olycksaliga trenden?

Det är fem år sedan den fjärde boken om Den underbara familjen Kanin i Sagoskogen kom ut, och jag hade börjat tvivla på att det skulle komma fler. Men lagom till tioårsjubileet och höstmörkret kommer nu äntligen en härligt rolig och mysläskig uppföljare! Prisade bilderböcker av både små och stora med lika underbara bildvärldar som både familjen Kanin och gläntan i Sagoskogen, som tål att läsas och tittas i om och om igen.

Hanna Agebjörn, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Crossover av Kwame Alexander

Bokomslag: Crossover

Tvillingarna Josh och Jordan är 12 år och skolans kungar på basketplanen. Passionen för sporten delas med deras pappa, en före detta proffslirare och tvillingarnas stora hjälte. Pappan slutade spela på grund av en knäskada, men Josh misstänker att det snarare var läkarskräck som satte punkt för hans karriär. Josh och Jordan är oskiljaktiga både på och utanför planen. Men allt ställs på ända när de träffar Alexis och Jordan blir störtförälskad. Han har plötsligt viktigare saker att göra än att spela basket med brorsan. Josh lämnas ensam kvar med bollen och korgen. Utan sin tvilling känner sig Josh alltmer vilsen och det dröjer inte länge innan hans frustration blir utåtagerande. Samtidigt börjar det bli alltmer tydligt att pappans hälsa är i fara och att läkarskräcken kommer att få ödesdigra konsekvenser.

Crossover är skriven på hiphop-doftande vers där rad efter rad dribblas, studsas och dunkas fram. Det är snabbläst, unikt och verkligt hjärtskärande. Den utmärkta svenska översättningen står Jason ”Timbuktu” Diakité för.

Karl Brandin, Skanörs bibliotek    

Finns boken inne? 

     

Tårar i havet av Ruta Sepetys

Bokomslag: Tårar i havetHistoriens största fartygskatastrof som inträffade bara 15 mil utanför den svenska kusten, har ni hört om den? Nej, det hade inte jag heller förrän jag läste den här boken. Den utspelar sig i Tyskland 1945 och romanen skildrar 4 ungdomar med olika bakgrunder som alla är på flykt. På flykt från krig, från lögner och från sina egna hemligheter. Deras vägar korsas när de lika hundratusentals andra flyr mot kusten för att komma undan de sovjetiska trupperna. De försöker komma ombord Willhelm Gustloff som ska föra dem mot tryggheten över Östersjön. Eller så är det tänkt, men allt går inte som önskat.

I sin roman skildrar hon återigen en del av historien som är för de flesta okänd. Det är en fiktiv berättelse om en verklig händelse, men det gör den inte desto mindre gripande. Ruta Sepetys har ett sätt att skriva som drar läsaren in i berättelsen med eller mot sin vilja, och den här romanen är inget undantag.

Louise Westin, feriepraktikant på Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Mera boktips!

Barnkanalens "Bokslukarna". 
Bokmagasin för mellanstadiebarn. Boktips, recensioner och reportage om böcker och författare. 

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se