Språk

Not your doll av Petra Löfmarck

Bokomslag: Not your dollNot Your Doll är en ungdomsbok som är helt unik i sitt slag, ett konstverk. Den är i storformat med en fin text och många fotografier på miljöer som är helt uppbyggda på återvinningsmaterial och de karaktärer som är med är dockor som känns livs levande! Berättelsen handlar om Nora, 16 år. Vi får följa henne i den vardag som hon själv tycker är meningslös. Varför borsta tänderna, varför gå i skolan, varför göra någonting alls egentligen? Tillvaron känns så begränsad. Nora fantiserar om att göra en film och då blir allting så mycket mer spännande. Hon får träffa kvinnliga historiska ikoner såsom Frida Kahlo, Rosa Parks, Marie Curie och Simone de Beauvoir. Plötsligt känns livet meningsfullt! Och Nora kommer närmare sig själv och hittar sin plats i tillvaron.
Petra Löfmarck är dockmakare, scenograf och konstnär. Denna bok är hennes debut och gör henne därmed också till författare. Jag hoppas att alla unga flickor får denna bok i sin hand. De kommer att känna igen sig i Noras vardag och bli uppmuntrade att vara tillfreds med den person de är. Dessutom inspirerar den till eget skapande!

Görel Reimer, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Den där Jonny Jonsson Johnson av Elin Lindell

Bokomslag: Den där Jonny Jonsson JohnsonJonnys föräldrar är skilda. Det är tur, tycker Jonny. Förut bråkade föräldrarna jämt, men nu när de skilt sig så har de äntligen blivit goda vänner. Jonnys skräck är att mamman och pappan ska bli ihop igen. Han oroar sig också för sitt namn. En dag i skolan får han höra att de flesta som har ett namn som slutar på Y blir kriminella. Ett tag verkar det faktiskt som att det kommer att gå rätt så illa för Jonny. Rätt som det är har han råkat sno en cykel, utan att det egentligen var meningen! Dessutom klantar han till det när han ska hjälpa sin bästa kompis Elias att fråga chans på en tjej. Ibland känner sig Jonny verkligen som en åsna…


Det här är en jätterolig och fin bok, om vardagen för en kille i mellanstadiet. Berättelsen innehåller både många pinsamma situationer och varma relationer.

Mark Wallenius, Skanörs bibliotek

Finns boken inne?

Thornhill av Pam Smy

Thornhill

Det här är en kapitelbok för barn runt 12 år och uppåt och vi får i denna bok följa två flickor i olika tider.
Vi får följa Mary år 1982 som bor på barnhemmet Thornhill. Mary älskar att vara för sig själv och göra dockor av lera, hon anses vara lite konstig av både barnen och de vuxna på Thornhill. Vi får följa Mary genom hennes dagbok och hon berättar om sin rädsla över en flicka som bott på Thornhill förut, och som mobbade Mary. Så kommer flickan tillbaka och Mary fasar för vad som kan hända.
Samtidigt får vi följa en flicka vid namn Ellen. Men Ellen får vi inte läsa om utan vi följer henne i bilder. Via bilderna visar det sig att Ellen flyttar in i huset bredvid Thornhill 2017 och hon tittar nyfiket på rucklet bredvid där det ibland skymtas en flicka som Ellen försöker få kontakt med.

En härlig spökhistoria som ger kalla kårar längs ryggen.

Rebecca Carlsson, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se