Boktipset

Språk

Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström

Bokomslag: KattvindenMandas pappa är försvunnen sedan några år tillbaka.  Tills vidare bor hon i smyg med sin mamma på farfars mäklarkontor.  När farfar en dag får i uppdrag att sälja en gammal herrgård får Manda följa med och titta på huset, och hon märker att det är något skumt: det verkar som att farfar har varit här förut.  Hon springer runt och utforskar de mörka, övergivna rummen med sin bästa kompis på videochatt i telefonen.  Märkligheterna hopar sig, stämningen blir alltmer spöklik, tills plötsligt husets uppdämda hemligheter väller över – vi är tillbaka på fyrtiotalet och historien börjar nu berättas i bilder, drömska akvareller som filmrutor.

Det är ett fantastiskt grepp.  Sällan har text och bild förstärkt varandra så effektivt som här.  En spännande, mystisk och vemodig berättelse där nu och då smälter samman i gemensamma släktminnen.  Passar från ca 9 år, med fördel som högläsning.

Edvin Lindström, Skanörs bibliotek

Finns boken inne? 

Vänta på vind av Oskar Kroon

Bokomslag: Vänta på vindVinga älskar att vara ute på ön under sommarlovet. Där är det bara hon, morfar och havet. Morfar som älskar ön och havet lika mycket som hon och som inte ställer några frågor. Bara finns där och bjuder på rabarbersaft, gröt och lyssnar på naturen. I stan är allting så jobbigt. Där gömmer hon sig i parken ibland för att det inte ska synas att hon saknar vänner. Där har pappa lämnat mamma för en annan och Vinga ska få ett syskon. Som hon tidigare velat ha men nu inte alls vill längre.

Nej, det är bättre på ön där hon får vara ifred. Men denna sommar dyker plötsligt en svartklädd, tunn figur upp när Vinga håller på med sitt båtprojekt. En figur som är påträngande med sina frågor men som får Vinga att plötsligt vilja berätta saker som hon tänker på. Som hur jättebläckfiskar ser ut, hur jobbigt det är med en klängig låtsasmamma och hur hon skäms för sina fräkniga ben. Vinga vill inte längre vara ensam vid båten. Det är något alldeles speciellt när någon, som inte är mamma eller pappa, tycker om en.

En underbar bok att läsa under, eller i väntan på, Sommaren. Från cirka 10 år.

Therése Christensson Skanörs bibliotek.

Finns boken inne?

Zulusystrar

Zulusystrar

Zulusystrar av Annika Langa, Anna Holmström Degerman och Elin Fahlstedt

I Zulusystrar får vi följa Ebba som bor i Sverige och Phumeza som bor i Sydafrika. Ebba och hennes klasskamrater får som uppgift att de ska brevväxla med en klass i Johannesburg. Ebba och Phumeza börjar brevväxla med varandra och trots att det kanske går lite trögt i början och så blir de till slut väldigt goda vänner. Det tar tid att skicka ett brev till ett annat land, men det gör också att flickorna blir överlyckliga när de äntligen får svar. Tack vare dessa brev så hjälper de varandra att klara av olika motgångar och svårigheter i vardagen. De stödjer varandra, men på avstånd.

Phumeza kämpar med sin klasskamrat Keagan som är elak mot henne. Phumeza och Keagan spelar i samma fotbollslag och han tycker inte om att Phumeza är bättre på fotboll än honom.

Ebba har en otäck tant till granne, både Ebba och Phumeza misstänker att hon är en vampyr. Detta leder till att Ebba går runt med vitlöksklyftor i sina fickor för att skydda sig själv.

Det här är en väldigt mysig bok som kommer få dig att längta till att skriva handskrivna brev och skaffa en brevvän.

/Rebecca Thörn, Höllvikens bibliotek

Finns boken inne?

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan