Boktipset

Språk Språk

Barn och barnbibliotekarier tipsar:

Big Mushy Happy Lump & Herding Cats

Big mushyHerding Cats- och Big Mushy Happy Lump a Sarah Scribbles collection är två seriealbum skrivna av Sarah Andersen. På utsidan ser böckerna ut att kanske vara för barn, men de riktar sig faktiskt mer till ”unga vuxna” och ”vuxna” runt 20-årsåldern och äldre (beroende på hur gammal man känner sig i sinnet). I dessa böcker får vi följa Sarah och hennes liv som ”ung vuxen/vuxen”. Det är två seriealbum med stor igenkänningsfaktor för oss som kanske fortfarande kämpar en del med vuxenlivet. Vardagliga problem som dåliga hårdagar, deadlines, våga gå utanför bekvämlighetszonen, dålig självkänsla m.m. Allt med en stor portion humor. Sarah tar oss med i hennes värld som introvert som person där hon mycket hellre sitter hemma och äter chips framför tvn än går på fest. Vi får också glimtar av vad det innebär att vara serietecknare med sin anonymitet (trots populär serie) och många sömnlösa nätter. Böckerna är baserade till stor del på Sarah Andersens egna liv och trots att det handlar om henne är igenkänningsfaktorn väldigt stor.
Båda albumen är på engelska men det är fåtal meningar på varje sida och det är enkelt att följa med i språket.
Två seriealbum som rekommenderas starkt till både ”unga vuxna” och ”vuxna”, var linjen dras för dessa två kategorier kan jag dock inte svara på.

 

Finns Herding Cats inne?
Finns Big Mushy Lump inne?

Rebecca Carlsson, bibliotekarie 

 

Magi av Angie Sage

Bokomslag: MagiI en stad fylld av magi vars drottning och överste magiker blivit mördade bor familjen Heap. Familjen har just fått en sjunde son, Septimus, vars pappa också är den sjunde sonen. Detta ska, enligt sägnen göra Septimus till en ovanligt kraftfull magiker. När pappa Silas är ute och vandrar i skogen finner han ett litet barn som endast är inlindat i en filt. Då barnet fryser tar Silas med barnet hem. Väl hemma får han reda på att den nyfödda sonen är död och att barnmorskan tagit med sig liket. Familjen Heap tar hand om flickan, Jenna, som sin egen dotter. Men vem är egentligen Jenna och vad hände med Septimus?                                                      

Magi av Angie Sage är den första boken i den mystiska Fantasy-serien om Septimus Heap. Serien är i sju delar och jag rekommenderar den framför allt till barn som går på mellan- och högstadiet. Dock kan både yngre och äldre barn läsa serien.

Andreas, PRAO-elev på Vellinge Bibliotek

Finns boken inne?

Sagan om den underbara familjen Kanin...

Bokomslag: Sagan om den underbara familjen Kanin och farbror EländeSagan om den underbara familjen Kanin och farbror Elände av Jonna Björnstjerna.

Mamma Kanin sitter och läser tidningen. Den olycksbådande huvudnyheten ”Sagoskogen drabbad av EXTREM OTUR” lyser i fetstilt på förstasidan. Och det är ingen hejd på bedrövelserna – trasiga tekannor, upptagna toaletter och glömska grisar som missar både rinnande kranar och att köpa mjölk. Och på varje bild tycks Farbror Elände skymta fram… Nehej, suckar mamma Kanin, dags att plocka blåbär. Men i skogen trampar mamma Kanin rätt i den nästan fulla blåbärskorgen och sätter sig i Lillebrors korg också! Eländets Elände! Vad är det som händer i Sagoskogen egentligen? Kan barnen Kanin och en fyrklöver vända den olycksaliga trenden?

Det är fem år sedan den fjärde boken om Den underbara familjen Kanin i Sagoskogen kom ut, och jag hade börjat tvivla på att det skulle komma fler. Men lagom till tioårsjubileet och höstmörkret kommer nu äntligen en härligt rolig och mysläskig uppföljare! Prisade bilderböcker av både små och stora med lika underbara bildvärldar som både familjen Kanin och gläntan i Sagoskogen, som tål att läsas och tittas i om och om igen.

Hanna Agebjörn, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se