Boktipset

Språk Språk

Barn och barnbibliotekarier tipsar:

Matilda av Roald Dahl

Bokomslag: MatildaFrån ca 6 år och uppåt. Matilda är en ovanlig liten flicka. Hon lär sig läsa på egen hand när hon är fem och kan räkna ut de mest komplicerade tal på ingen tid alls. Men hemma har hon det inte lätt, hennes föräldrar herr och fru Vidrigsson tycker inte om sin begåvade dotter utan anser att hon ljuger och fuskar. När hon får börja i skolan Krossadomalla möter hon den skräckinjagande rektorn Domderasson och den sagolika fröken Honung. Alla barn är skräckslagna inför rektorn, men vissa barn vågar ge igen genom att hitta på små hyss. En dag när fröken Domerasson är riktigt elak upptäcker Matilda att hon har magiska krafter. Förutom Matilda får vi möta hennes klasskamrater Lavendel, Hortensia, Bruce Bortkommen och många fler. Roald Dahl står alltid på barnens sida, hans vildsinta humor drabbar alla de vuxna som går illa åt barnen. Boken är översatt av Meta Ottosson och har underbara illustrationer av Quentin Blake.

Under våren 2019 visar Malmö opera musikalen Matilda som bygger på boken.

Astrid Larsson, Vellinge bibliotek

Finns boken inne?

Frallan är bäst av Sara Ohlsson

Frallan är bästFrallan har världens bästa familj. Det är hon, mamma och mormor. Mormor bor i ett eget hus, som är det roligaste stället Frallan vet. Här leker mormor och hon dagarna i ända; de klär ut sig, letar piratskatter och om man råkar rita lite på en vägg så gör det inget. När de blir hungriga äter de rå falukorv i tjocka skivor. Blir de inte mätta äter de massor av glass till efterrätt.De träffas nästan jämt och just idag är det tävlingsdag. Då tävlar Frallan mot mamma och mormor är domare. De väljer tre grenar vars. Frallans bästa är balansgång, straffläggning och bygga högsta tornet. Inför sista grenen står det lika! Den här boken är skönt crazy och har en varm ton som jag gillar.

Ewa Matz, bibliotekarie

Finns boken inne? 

Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg

Tankar mellan sött och saltMoa ska börja sjuan och ser inte fram emot att komma tillbaka till sin klass. Hon har inga direkta kompisar, men det är inte bara att hon är ensam. I klassen finns också en direkt fientlighet mot henne. Något har hänt under sommarlovet som gör det svårare än vanligt att gå till skolan och möta alla igen. Hon sitter längst fram i klassrummet bredvid konstiga Margit som inte heller har några kompisar. Men Moa är inte intresserad av att bli kompis med henne heller. Det kommer en ny person till klassen som utan att bry sig om rangordningen också sätter sig längst fram bland de utstötta. Kanske kan Moa bli vän med henne. Men situationen i skolan blir värre och värre. Moa har gått i samma klass sedan lågstadiet och alltid varit utanför. Men nu eskalerar det och tjejerna som styr klassen blir allt elakare och Moa mår allt sämre. Det är en gripande berättelse om hur rått högstadiet kan vara. Det är inte en helt igenom hemsk berättelse utan den innehåller också hopp med vänskap och stöd när det är som värst. Men Moas utsatthet och sätt att förhålla sig till den stannar kvar hos läsaren en tid efteråt. Som en bra berättelse gör.

 Emma Svidén, bibliotekarie

 Finns boken inne?

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se