Boktipset

Språk Språk

Barn och barnbibliotekarier tipsar:

Frallan är bäst av Sara Ohlsson

Frallan är bästFrallan har världens bästa familj. Det är hon, mamma och mormor. Mormor bor i ett eget hus, som är det roligaste stället Frallan vet. Här leker mormor och hon dagarna i ända; de klär ut sig, letar piratskatter och om man råkar rita lite på en vägg så gör det inget. När de blir hungriga äter de rå falukorv i tjocka skivor. Blir de inte mätta äter de massor av glass till efterrätt.De träffas nästan jämt och just idag är det tävlingsdag. Då tävlar Frallan mot mamma och mormor är domare. De väljer tre grenar vars. Frallans bästa är balansgång, straffläggning och bygga högsta tornet. Inför sista grenen står det lika! Den här boken är skönt crazy och har en varm ton som jag gillar.

/Ewa Matz, bibliotekarie

Finns boken inne? 

Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg

Tankar mellan sött och saltMoa ska börja sjuan och ser inte fram emot att komma tillbaka till sin klass. Hon har inga direkta kompisar, men det är inte bara att hon är ensam. I klassen finns också en direkt fientlighet mot henne. Något har hänt under sommarlovet som gör det svårare än vanligt att gå till skolan och möta alla igen. Hon sitter längst fram i klassrummet bredvid konstiga Margit som inte heller har några kompisar. Men Moa är inte intresserad av att bli kompis med henne heller. Det kommer en ny person till klassen som utan att bry sig om rangordningen också sätter sig längst fram bland de utstötta. Kanske kan Moa bli vän med henne. Men situationen i skolan blir värre och värre. Moa har gått i samma klass sedan lågstadiet och alltid varit utanför. Men nu eskalerar det och tjejerna som styr klassen blir allt elakare och Moa mår allt sämre. Det är en gripande berättelse om hur rått högstadiet kan vara. Det är inte en helt igenom hemsk berättelse utan den innehåller också hopp med vänskap och stöd när det är som värst. Men Moas utsatthet och sätt att förhålla sig till den stannar kvar hos läsaren en tid efteråt. Som en bra berättelse gör.

 /Emma Svidén, bibliotekarie

 Finns boken inne?

Så mycket kärlek kan inte dö

Så mycket kärlek kan inte döLeas mamma ska dö. Hon har cancer och läkarna lyckas inte få bort den. Som om detta inte var tillräckligt hemskt så har Lea blivit osams med sin bästis Noa (som egentligen heter Nora men som alltid kallas Noa). Noa sa något oförlåtligt och nu har Lea bestämt sig för att så länge som hon hatar Noa kan inte mamma dö. Tyvärr hjälper inte detta, mamma blir bra sämre och sämre...
En bok som givetvis är väldigt sorglig, det är svårt att inte gråta medan en läser men boken rymmer också glädje och humor. Konrad i Leas klass frågar chans, Lea startar ett vattenkrig mot klassens dummaste tjejer och naturligtvis skildras det också oerhört fint hur Lea och hennes familj hanterar det som pågår runt dem.
En bok som inte väjer för det svåra och mörka men som också visar på att det finns en väg vidare efter en svår förlust. En bok som alla från mellanstadiet och uppåt kan läsa. En extra guldstjärna får boken för att den kanske har årets vackraste titel.

Jesper Larsson, skolbibliotekarie

Finns boken inne?

 

Öppet och kontakt

Utbud

Låneinformation

Barn

Mina sidor

Höllvikens bibliotek

Videholms allé 1 A
236 31 Höllviken
040-42 54 85
biblioteketho@vellinge.se

Skanörs bibliotek

Bäckatorget
239 33 Skanör
040-42 55 90
biblioteketsk@vellinge.se

Vellinge bibliotek

Norrevångsgatan 7
235 36 Vellinge
040-42 50 60
biblioteketve@vellinge.se

Västra Ingelstads bibliotek

Landsvägen 374
235 41 Vellinge
040-42 59 20
biblioteketvi@vellinge.se